„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz keményen nekiment az orvosi kamarának

16/08/2019 12:59

| Szerző: Klubrádió

Író-olvasó találkozónak nevezte Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő azt az orvosnagygyűlést, amelyet a kamara elnöke hirdetett meg. Szerinte Éger István a kormány érdekeit képviseli, programjából több pontot átemelt a vele szemben álló csoportoktól, amit nem, az meg „vállalhatatlan”.

2019. augusztus 15. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (19.07.05.)
05:34
00:00

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke rendkívüli nagygyűlést hívott össze szeptember 21-ére; a Klubrádióban is elmondta, hogy szerinte 1000-1200 milliárd forintra van szükség az egészségügy rendbetételéhez, és 900 ezer forintos kezdő bérre a szakorvosoknak.

Kunetz Zsombor mentőorvost, egészségügyi szakértőt kérdeztük, aki azt mondta: Éger István orvosi nagygyűlést hirdetett meg, ahová előzetes regisztráció után orvosok, valamint a minisztériumok (szerinte alacsony szintű) delegáltjai mehetnek be, tehát nem sztrájkot hirdetett, nem azt mondta, hogy beszüntetik az önként vállalt túlmunkát és még csak nem is tüntetést akar a Parlament elé, hanem „író-olvasó találkozót” szervezett. Feltette a kérdést: mennyire ez lehet sikeres?

Kunetz Zsombor úgy véli, ennek oka, hogy Éger István régóta „fizetett állami alkalmazott”, aki a kormány érdekeit képviseli a kamarában. Valószínűleg van valamilyen alku a zsebében, ezért állt ki egy bérjavaslattal a nyilvánosság elé, és azt fogja behozni – nem 900 ezer forintos bérrel –, amit amúgy is kapott volna a kormánytól.

Ha nem felel meg a kormány elvárásainak, akkor az orvosi kamara gazdálkodását ismerve Kunetz szerint Éger „nagyon könnyen nézhet szembe cellákkal és rácsokkal”, mert 2014-ben is „égbekiáltó hiányosságokat, törvénytelenségeket” talált náluk az Állami Számvevőszék. Ráadásul novemberben lesz kamarai elnökválasztás, és feltűnt az 1001 orvos hálapénz nélkül és az Újratervezés orvoscsoport, amelyek igencsak szorongatják a pozícióját.

Éger István 5 pontot sorolt fel, ebből Kunetz Zsombor szerint 4-et „ellopott” az Újratervezés csoporttól, az ötödik pedig szerinte vállalhatatlan, a szakdolgozók, diplomás ápolók kompetenciáját csökkentené. Úgy, hogy például az orvos az infúzió bekötését sem hajlandó átadni a szakszemélyzetnek, miközben ő meg azért nem tudja bekötni, mert rengeteg másik beteg vár még rá.

Esti gyors
2019. augusztus 15., csütörtök, 18.35
Műsorvezető: Szénási Sándor