„Klubrádió
Esti gyors

Volt-nincs béremelés a mentőknél

15/08/2019 21:02

| Szerző: Klubrádió

A mentők egy részének csak papíron emelkedik a bére, mivel azoktól, akiknek eddig nem érte a garantált bérminimumot, a munkáltató visszaveszi az ehhez szükséges pótlékot.

2019. augusztus 15. Esti gyors / részlet, Kusper Zsolt (19.08.15.)
03:59
00:00

Idén júliustól elvileg nyolc százalékkal emelkedtek a bérek az egészségügyi szakdolgozóknál, köztük a mentőknél is. Azért a feltételes mód, mert azoknak, akinek az alapilletménye eddig nem érte el a garantált bérminimumot, mégsem jár több. 

Kusper Zsoltot, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét kérdeztük, aki elmondta: ha a munkáltató azoknak a dolgozóknak, akinek a bértábla szerinti alapilletményük nem éri el a bérminimumot, meghagyja a pótlékot, és arra kerül rá a 8 százalék, akkor mindenki számára érzékelhető lett volna az emelés.

Példaként említette, hogy aki Országos Mentőszolgálatnál van tíz éve, annak az alapilletménye 209 ezer forint, náluk az említett 8 százalékkal 225 ezerre nőtt az összeg, az ő esetükben tehát érezhető volt a béremelés. Akiknek viszont nem érte el a bérminimumot, 195 ezer forintot, azok nem láttak ebből semmit, mert addig a munkáltató kiegészítette a bérminimumra, és ezt a béremelés után visszavette tőlük. Az lett volna szerinte a korrekt, ha ezt meghagyják nekik, mert ez munkáltatói döntésen alapul.

Az eljárás sajnos törvényes, a béremelés valójában megtörtént, nem mondhatják, hogy nem. Az is törvényes, hogy ha az alapilletmény nem éri el a bérminimum szintjét, akkor a munkáltató kiegészíti a saját büdzséjéből. És ahogy ez adható, ugyanúgy vissza is vehető.

Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2019. augusztus 15., csütörtök, 18.30
Műsorvezető: Szénási Sándor