„Klubrádió
Reggeli gyors

Rossz a klíma az egészségügyben

31/07/2019 09:32

| Szerző: Klubrádió

A betegek nem panaszkodnak, hisz örülnek, hogy kikerülhettek a kórházból. Azt jobb elfelejteni. Az orvosok komoly erőt képviselhetnének, de nem teszik.

2019. július 31. Reggeli gyors - részlet 19.07.31. Lénárd Rita
08:26
00:00

A címben szereplő kifejezés szó szerint és átvitt értelemben is igaz. A betegszobák mindössze 2 százaléka klimatizált a Magyar Kórházszövetség felmérése szerint. Ami ennél még nagyobb baj, hogy a műtők harmada, az intenzív osztályok majdnem fele sincs ilyen berendezésekkel ellátva.

Lénárd Rita, az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport és az Újratervezés kezdeményezés tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem valamiféle kényelmi kérdés. A betegek biztonságáról van szó. A melegben megnő a fertőzésveszély. A felmelegedett műtőben dolgozó orvos nem csak fáradtabb, figyelmetlenebb lesz, de a verejtékezésével is árthat a betegnek. A műtő ugyanis egy zárt helyiség.

„Nem tudjuk, hová kapjunk” - mondta Lénárd Rita. A kórházak jó része nem is jelzi, hogy gond van, a klímaberendezéseket nem csak megvenni, de üzemeltetni, tisztíttatni is kell, és ez a költség nincs beépítve a finanszírozásba. A klímák egy része elavult, van, ahol az elektromos hálózatot is bővíteni kellene.

Büszkélkedik a kormány azzal, hogy milyen eszközöket, műszereket kaptak a vidéki kórházak. Ez jól hangzik, de azt tudni kell, hogy a fejlesztések jórészt európai uniós forrásból történtek. Ilyenekre a fővárosi intézmények nem pályázhattak.

A betegek általában nem panaszkodnak az áldatlan állapotok miatt, hisz örülnek, hogy kikerültek a kórházból, igyekeznek elfelejteni, hogy hol voltak. Az orvosok? Negyvenezren komoly erőt képviselhetnének, mégsem teszik. Annak ellenére sem, hogy egész osztályokat, szakrendelőket zárnak be ideiglenesen orvoshiány miatt.

A fenti interjú másnapján Lénárd Rita volt a Reggeli személyben Lampé Ágnes vendége. A beszélgetés elérhető a YouTube-csatornánkon. Feliratkozott már rá?

FELIRATKOZOM:

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.07.31. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter