„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Emmi mindent bevetett, hogy ne kerüljenek ki a kórházi fertőzések adatai

7/06/2019 11:20

| Szerző: Klubrádió

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „minden eszközzel” megpróbálta megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljenek a kórházi fertőzések adatai intézményekre lebontva, azonban a TASZ csaknem két év pereskedés után megkapja azokat.

2019. június 07. Reggeli gyors / részlet, Asbóth Márton, TASZ (19.06.07.)
08:44
00:00
Asbóth Márton, a TASZ Magánszféra-projektjének vezetője a Reggeli gyorsban elmondta: a Kúria a héten döntött arról, hogy azok az adatok, amelyeket kértek az Emmi-től – a kórházi fertőzések intézményenkénti bontásban – közérdekűnek számítanak, ezért kötelező nyilvánosságra hozni őket.

Közölte: az Emmi minden eszközzel megpróbálta ezt megakadályozni, ami eszébe jutott: azt mondta, hogy az anyagok döntéselőkészítőnek minősülnek, hogy alkalmasak arra, hogy visszafejtsék egyes betegekre vonatkozóan, tehát személyes adatnak számítanak, sőt, az utolsó tárgyaláson azt is bedobták, hogy ők nem is adatkezelők, pedig előtte ezt egy percig sem vitatták. Ezekről az érvekről a Kúria kimondta: nem helytállóak.

A minisztérium azt is mondta, hogy pánikkeltésre alkalmasak az adatok, ez azért megmosolyogtató, mert rámutat arra, hogy az állam, noha ez lenne a feladata, nem értelmezi őket. A TASZ-nak sincs meg ehhez a háttértudása, de vannak szakértők, akik már felajánlották a segítségüket. Biztos, hogy eltart egy darabig nekik is, nagyjából a nyár végére várják az eredményeket.

Asbóth Márton vállalhatatlannak nevezte, hogy az Emmi azt próbálta bizonyítani, ezek nem közérdekű adatok, de most már, hogy a 2015-16-osokról ezt kimondták, egészen elképesztő lenne, ha azt állítanák, hogy a 2017-es vagy '18-as adatok megint csak nem hozhatók nyilvánosságra.

Arra a kérdésre, hogy pánikkeltő lehet-e, ha közreadják az adatokat, úgy válaszolt: nyilván van különbség a kórházak között, van, ahol kiemelt kockázatú betegeket kezelnek, ezt is jelenti, hogy el kell magyarázni, amit majd látunk. Azt viszont el tudja képzelni, hogy megint lesújtó képet kapunk a magyar egészségügyről, de ez nem ok arra, hogy eltitkolja a kormány.

Kásler Miklós miniszter tavaly nyáron bejelentett egy intézkedéscsomagot a kórházi fertőzések visszaszorítására, amiből „gyakorlatilag semmi nem lett” - mondta Asbóth Márton.

(címlapi kép: Flickr.com)

Az adást a cikk elején, a linkre kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 7., 8.45
Műsorvezető: Pikó András és Panxnotded Miklós