„Klubrádió
Reggeli gyors

Már készülnek a voksturizmusra

3/10/2019 11:27

| Szerző: Klubrádió

A bíróság is megállapította, hogy 2018-ban szervezetten utaztattak ide Ukrajnából szavazókat, de semmi következménye nem lett. Nem kérdés, hogy kire, mire voksoltak.

2019. október 03. Reggeli gyors - részlet 19.10.03. 06:00 Gulyás Márton
08:19
00:00

Már most is dugó van az ukrán-magyar határon Záhonynál, mi lesz október 13-án? Ez, és a hasonló felvetések nem alaptalanok. 2018-ban az országgyűlési választáskor tapasztalták már, hogy Ukrajnából szervezetten, száz-, sőt ezerszámra utaztattak Magyarországra szavazókat. Azoknak a kettős állampolgároknak, akiknek itt van bejelentett lakcímük, most is lehetőségük van részt venni a választáson.

Gulyás Márton, a Partizán című vlog készítője mondta el tapasztalatait a Reggeli gyorsban. Ezek szerint egy egész iparág épül Kelet-Magyarországon a kettős állampolgárokra, akik nem is feltétlenül magyarok. Menekülnek az ukrajnai nyomor elől, bejelentkeznek egy-egy faluba, időnként annyian, hogy egy pár házban elférni már fizikai képtelenség. Ugyanakkor ez a magyarországi magyaroknak is lehet segítség a szegénységben, egyesül az ukrán és a magyar korrupció.

Külön ágazat a voksturizmus, ahogy az tavaly is látszott. Nincs benne semmi kockázat. A bíróság megállapította, hogy szervezetten szállítottak ide szavazókat, jogkövetkezménye azonban nem lett, nem kellett megismételni a választást az ominózus helyen. Most az önkormányzati választáson egy-egy kisebb településeken akár néhány tucat szavazat is dönthet.

Kérdés persze, hogy az áthozott választók egyformán döntenek-e, csak akkor érdemes őket utaztatni. Gulyás Márton szerint ez nem igazán kérdés. A kettős állampolgárságot a Fidesz vezette be, a többnyire fideszes helyi hatóságoknál kellett megszerezni a magyar lakcímet, ezek az emberek tudják, hogy kinek tartoznak hálával. Valószínűleg nem politikai meggyőződésből szavaznak úgy, ahogy, hanem azért mert végre valaki figyelt rájuk, segített, így lekötelezve érzik magukat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.10.03. 06:00
Műsorvezető: Dési János