„Klubrádió
Esti gyors

A töredékszavazat is számít

3/10/2019 10:17

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzati választás valamennyivel arányosabb, mint az országgyűlési, érdemes tehát annak is voksolnia, aki tudja, hogy nem az ő jelöltje a biztos befutó.

2019. október 02. Esti gyors - részlet 19.10.03. Tóth Zoltán
06:02
00:00

Itt nem érvényes „a győztes mindent visz” elve, az úgynevezett töredékszavazatok is hozhatnak mandátumot. Hogy miként, azt Tóth Zoltán választási szakértő magyarázta el az Esti gyorsban, röviden úgy illusztrálva, hogy ez olyan, mint a sportversenyeken a vigaszág.

A töredékszavazatok azok a voksok, amelyeket nem a győztesre adtak le. Ezek sem vesznek el feltétlenül, ugyanis a választási rendszerben néhány mandátumot szabadon hagynak éppen azért, hogy az említett töredékszavazatok se vesszenek el teljesen. A szakértő ezt fogalmazta meg úgy, hogy kismértékű arányosság van az önkormányzati választási rendszerben, szemben az országgyűlési választással.

A nem közvetlenül megnyert mandátumok kiosztásánál azt veszik figyelembe, hogy kikre adták le a legtöbb töredékszavazatot, aztán egy viszonylag bonyolult matematikai modell alapján születik meg a döntés. A bejutási küszöb, tehát az 5 százalék itt is érvényes. Ebből az következik, hogy abszolút esélytelen jelöltre tényleg nem érdemes szavazni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti gyors
2019.10.02. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor