„Klubrádió
Ezitta Fórum

Demszky bírálta Karácsonyékat színházügyben

26/02/2020 14:15

| Szerző: Klubrádió

Demszky Gábor volt főpolgármester betelefonált műsorunkba, és azt mondta: szerinte rossz precedenst teremt azzal a budapesti vezetés, hogy színházügyben felülbírálja a szakmai testület egyhangú döntését Bán Teodóra pályázatánál. Arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak össze kellene fogniuk az szja náluk hagyott részének növeléséért, ahelyett, hogy minden területen külön csatákat vívnának a kormánnyal.

2020. február 26. Ezitta Fórum-részlet/Beszélgetsé, Demszky Gábor (20.02.26.)
04:26
00:00

Demszky Gábor először a kinevezésekről beszélt, azt mondta: öt cikluson át, amikor ő volt a főpolgármester, egy szakmai bizottság (amelyben nagyobb részt színházigazgatók voltak) foglalt állást a színigazgatók pályázatairól, ezután a kulturális bizottság következett, és amit ők elfogadtak, olyanra nem emlékszik, hogy azt a közgyűlés felülbírálta volna, erre a területre nem engedték be a politikát.

Most nem ez történik, mert a színházművészeti bizottság egyhangúlag megszavazta Bán Teodórát a Szabad Tér Színház élére, mégis vitában van ezzel a főpolgármester. Korábban szokásjog volt, hogy akit a szakmai testületek jelölnek, azt elfogadják – a politika ne döntsön arról, amihez nincs köze.

Csendes emlékezés Rajk László sírjánál
 
Demszky Gábor korábbi főpolgármester (b) és Karácsony Gergely akkor közös ellenzéki főpolgármester-jelöltként a szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál tartott megemlékezésen, 2019. október 6-án a Fiumei úti Sírkertben. A demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus 70 évesen halt meg. MTI/Koszticsák Szilárd
 


Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint a politika beszivárgott az említett bizottságba, erre Demszky Gábor azt mondta: a politika szerinte azzal szivárog be a döntéshozatalba, hogy felülbírálja a szakmai döntéseket, ez rossz precedens. Megismételte, szerinte rosszul döntött a főváros (amikor elutasította az intézményt 2004 óta vezető Bán Teodóra pályázatát – a szerk.).

A másik fontos ügy, amelyről szót ejtett a korábbi SZDSZ-es politikus: szerinte a kormány láthatóan ugyanarra törekszik, mint 1998 és 2002 között, hogy kiszárítsa a fővárost és a kerületeket. Szerinte minden önkormányzatnak közös követelése kellene, hogy legyen, hogy a személyi jövedelemadó helyben hagyott részét növelje meg a kormány. Tehát nem egyenként kellene megvívni a kulturális, szociális és egyéb területeken a csatákat, hanem úgy alakítani a finanszírozást, hogy az önkormányzatok lehessenek valódi önkormányzatok, így a több bevételből meg tudnák oldani ezeket a problémákat. Ez szerinte a fideszes önkormányzatoknak is érdekük lenne.

A Demszky Gáborral folytatott beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezitta Fórum
2020. február 26., szerda 12:15
Műsorvezető: Lampé Ágnes