„Klubrádió
Esti gyors

Újrakezdődik a Karácsony elleni lejáratókampány

7/11/2019 08:24

| Szerző: Klubrádió

Ahogy Lakner Zoltán politológus fogalmazott, a mosolyoffenzíva mellett „a Ripost nevű felület” újabb hiteltelenítési kísérletbe kezdett Karácsony Gergely főpolgármesterrel szemben.

2019. november 06. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (19.11.06.)
07:49
00:00

A Karácsony-Orbán-találkozóról kérdeztük Lakner Zoltánt, ugyanis a kormányfő meghívta az ellenzéki főpolgármestert egy kormányülésre. Ez annak idején Demszky Gábornak nem adatott meg.

A politológus szerint a Demszky-előzmény említése azért fontos, mert Orbán Viktor azt megtanulhatta a régi példából, hogy teljes frontot nyitni nem érdemes a fővárossal szemben, ahol kisebbségbe szorultak a pártja, inkább egyezkedésbe csomagolt politikai küzdelem veszi kezdetét, ezt a taktikát választotta.

Fontos tanulságnak nevezete, hogy az Orbán-Tarlós-féle fővárosi fejlesztési listáról csak lehúzni lehet tételeket, ráírni nem nagyon, és azt is, hogy délután a kormánypárti Ripost nevű „felület” a bicikliző, buszozó Karácsonyt szolgálati autóban „érte tetten”, tehát a mosolyoffenzíva mellett karaktergyilkossági, hiteltelenítési kísérlet kezdetén állunk.

Orbán Viktor nem teljesítette a Budapest-törvényre és a tömegközlekedés finanszírozására vonatkozó kérést sem. De mit lehet kezdeni stadionügyben és a készülő épületekkel? Lakner Zoltán szerint Karácsony alkupozíciót akar kialakítani: megépülhet valami, ha cserébe az általa benyújtott listára fölkerülhet egy újabb tétel. Ebben azért lesz nehéz dolga, mert az Orbán-kormánytól semmi sem idegenebb, mint hogy intézményesítsen ilyen viszonyokat, a fő politikájuk a cukor és korbács, kegyosztás és büntetés.

A főpolgármester azt is mondta, hogy szakpolitikai együttműködés lehet – szakértőnk szerint ez is politikai kijelentés, mindenki a saját együttműködő készségét próbálja mutatni, az esetleges kudarcokért a másikra hárítani a felelősséget. Van békevárás az ellenzéki oldalon biztosan, de ettől a kormánytól szerinte hiába.

A "városállamszerű" budapesti működéshez sok pénz és sok – már elvett – hatáskör kellene. Lakner Zoltán szerint egészségügyi témakörben nem teljesen eszköztelen a főváros, egy politikai alkuban tárgyalási alap lehet egészségügyi intézmények fejlesztése. A kormány akar itt pénzt költeni, de csak a saját céljaira, nagy terepasztalként tekint Budapestre – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Karácsony Gergely/Facebook

Esti gyors
2019. november 6., szerda 18.20
Műsorvezető: Szénási Sándor