„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergely köztársaságpárti többséggel vezetné Budapestet

5/11/2019 11:45

| Szerző: Klubrádió

Új esélyként emlegette az új összetételű Fővárosi Közgyűlést Karácsony Gergely. A főpolgármester zöld, szabad és okosvárost szeretne a következő fél évtizedben, ahol nem kell választani a haza és haladás, a múlt és jövő között.

2019. november 05. A lényeg (2019.11.05. Karácsony Gergely beszéde - részlet)
00:48
00:00
A politikus változást sürgetett abban, hogy az új vezetők példát mutassanak becsületből tisztességből, elfogadásból és emberségből. Azt mondta,  a kormánnyal egyenlő félként készülnek együttműködni és a jövőben senki nem dönthet Budapestről a Budapestiek nélkül. Karácsony Gergely arra biztatott, hogy a főváros legyen a köztársaság otthona. Úgy vélte, túl kell lépni a pártérdekeken és a most meglévő köztársaságpárti többség egyben tartása lesz az egyik fő feladata. A városvezető 10 pontos programot is hirdetett, egyebek mellett a korrupciómentes, zöld város és a budapestiek döntéshozatali részvételének erősítése céljából. (A kedden meghozott döntésekről itt olvashat bővebben.)


Karácsony Gergely beszéde a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén

Több autonómiát akar Budapest

Budapest új vezetése újfajta együttműködést alakít ki a kerületeken és a városhatárokon belül, de azon kívül is, Budapest és a kormány viszonylatában, a főváros ugyanis nem lehet a kormány alávetettje, csak egyenrangú partnere – mondta Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, kedd délelőtti nyitóbeszédében. Hangsúlyozta, senki nem dönthet a budapestiekről a budapestiek nélkül, a főváros nem enged a jogaiból, hogy a saját ügyeit maga kormányozza, nem engedi gyöngíteni vagy szűkíteni az autonómiáját, sőt, visszakövetel abból, amit az elmúlt években, évtizedekben elvettek tőle.

Budapest azonban azoké is, akik ugyan nem élnek ott, de a fővárosiakkal egy nemzet tagjai. Budapest értük is felelősséggel tartozik, tehát nem lehet önző, különösen olyan időkben, amikor a nemzet megosztott, a szabadság megtépázott, a köztársaság pedig hajléktalanná lett a saját hazájában. Budapestnek közösséget építő, szabad és a köztársaságnak otthont adó várossá kell válnia – tette hozzá.

Budapest mindenkié - Karácsony Gergely
 
Budapest mindenkié - Karácsony Gergely
 

Összetartani az új többséget

Karácsony azt is hangsúlyozta, ő, illetve a mögötte álló ötpárti új közgyűlési többség a választási programjában megígérteket fogja teljesíteni, és ezt már az első ülésen elkezdik.

A főpolgármester szerint bár az új közgyűlési többségre eddig úgy hivatkoztak, mint az ellenzéki pártok összefogása, de keddtől megszűntek ellenzékiek lenni, miután Budapesten és az ország több nagyvárosában ők alkotják a köztársaságpárti többséget, és közösen vállalják az ezzel,járó felelősséget is. Minden erejével azon lesz, hogy ezt a többséget összetartsa – tette hozzá.

Azt nem ígérhetik, hogy nem fognak hibázni, érdekeket sérteni, vitatható döntéseket hozni, de őszinteséget ígérhet, és azt, hogy lesz erejük belátni és kijavítani a hibáikat.

Fővárosi Közgyűlés 2019
 
Fővárosi Közgyűlés 2019
 
Karácsony Gergely főpolgármester (k) beszédet mond az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Beton helyett fákat, stadionok helyett egészségügyet

Karácsony azt mondta, előnyben fogják részesíteni a közösségi közlekedési formákat, figyelnek majd a belső és külső kerületek egyenletes fejlődésére, ösztönzik a kultúra fejlődését, de elutasítják a vegzálását, minden döntés előtt kikérik az érintettek véleményét, és nyitott, átlátható, korrupciómentes városházát akarnak.

Mindig az életminőség mellé fog állni: a beton helyett a fákat választja, a stadionok helyett az egészségügyi intézményeket. Ennek szellemében hozzák meg döntéseiket is az alakuló ülésen.

Karácsony Gergely kedden, még az alakulóülés előtt nyilatkozott a Klubrádiónak is. Az interjúban elmondta, milyen főbb feladatai vannak a testületnek az első napon. A beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

2019. november 05. Reggeli gyors-részlet/Karácsony Gergely-interjú (19.11.05.)
11:50
00:00