„Klubrádió
A lényeg

Orbán nem bólogatott nagyokat Karácsonynak

6/11/2019 13:33

| Szerző: Klubrádió

Nem úgy tűnik, hogy a kormány az önkormányzat által esetleg lemondott fővárosi nagyberuházások után megspórolt pénzt más célokra odaadná Budapestnek. Ha pedig nem épülhet stadion az atlétikai vébéhez a fővárosban, akkor megrendezik vidéken – számolt be Orbán Viktorral folytatott megbeszéléseiről Karácsony Gergely. A főpolgármester arról is beszélt, olcsóbb, másnak fizető, és talán automaták nélküli parkolási renszert szeretne.

Attól, hogy egy állami beruházás, például egy stadionépítés nem valósul meg, még nem biztos, hogy másra kap plusz forrást a főváros – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta Karácsony Gergely főpolgármesternek, utóbbi beszámolója szerint, a szerdai kormányülésen.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója
 
 Karácsony Gergely főpolgármester (balról) nyilatkozik a sajtónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely társaságában a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. MTI/Balogh Zoltán
 

Karácsony szerint a beszélgetésüknek „volt egy olyan éle, sajátossága” hogy a főváros csak lehúzni tud a beruházások listájáról, oda új dolgot felírni nehezebbnek tűnik, de nem adná fel a küzdelmet – fogalmazott. Háromszor hozta szóba az egészségügyi fejlesztések kérdését, és nem látta, hogy erre nagy bólogatás lett volna a válasz, de bízik abban, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) még tudnak eredményeket elérni ez ügyben.

2019. november 06. A lényeg-részlet/Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 1.rész (19.11.06.)
01:01
00:00

Lesz atlétikai vb, legfeljebb vidéken

A megbeszélésről Karácsony Gergely elmondta még, akkor is lesz atlétikai világbajnokság Magyarországon, ha Budapesten nem épülhet hozzá stadion, csak ekkor valószínű, nem a fővárosban rendezik az eseményt, hanem egy vidéki településen. A főpolgármester legalábbis így értelmezte Orbán Viktor kormányülésen tett kijelentéseit.

Karácsony hozzátette, ha teljesülnek a fővárosi vezetés elvárásai, például az egészségügyi fejlesztések terén, hajlandóak lehetnek átgondolni a stadion felépítését is.

2019. november 06. A lényeg-részlet/Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2 .rész (19.11.06.)
00:36
00:00

Olcsóbb, másnak fizető, talán automaták nélküli parkolás

A budapesti parkolási rendszerről szintén beszélt a főpolgármester, amelyet mindenképpen szeretne újragondolni, például azt is, kellenek-e egyáltalán parkolóautomaták, és kihez kerüljenek a bevételek. Karácsony szerint nem valószínű, hogy a kerületek lemondanának a parkolási bevételekről, pedig azoknak a főváros költségvetésében lenne a helye.

A főpolgármester azt mondta, a kormánnyal nem egyeztetett a budapesti parkolási rendszerről, de azt ígérte, hogy már novemberben lehet olyan közgyűlési döntés, ami egységesebb, költséghatékonyabb megoldást fele vezet majd. Hozzátette, a rendszert a kerületek rovására nem tudják, és nem is akarják megváltoztatni.

2019. november 06. A lényeg-részlet/Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 3 .rész (19.11.06.)
01:07
00:00

A lényeg/Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
2019. november 06., szerda 12.00