„Klubrádió
Utcafront

Baán nagyon reméli, Karácsony elhagyja kampányszlogenjeit

4/11/2019 18:44

| Szerző: Klubrádió

Még nem dőlt el a városligeti beruházások sorsa, az Új Nemzeti Galériáé sem, a politika egyelőre nem mondta ki az utolsó szót – mondta Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa. Abban bízik, hogy az önkormányzati választások után nem kelnek önálló életre Karácsony Gergely főpolgármester kampányban elhnagzott jelmondatai a Ligetről.

2019. november 02. Utcafront-részlet/Interjú Baán Lászlóval (19.11.02.)
17:55
00:00
Sokat gondolkodott, hogy a mostani helyzetben érdemes-e megszólalnia, mivel nem ő mondja ki a az utolsó szót a Liget-projekt beruházásai kapcsán, hanem a politika. Ő csak az utolsó előtti szó jogán beszélhet a témáról, és úgy végül döntött ezt megteszi – a Klubrádióban is – mondta Baán László, a városligeti építkezések miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum igazgatója. (A műsor október 31-ei rögzítése előtt két nappal még úgy volt, nem vállalja a beszélgetést.)

Baán szerint ugyanis még semmi nem dőlt el végleg a Liget-projekt kapcsán, a politika még nem mondta ki az utolsó szót az ügyben. A mostani állapot szerint, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök mondta, Budapest önkormányzatának új vezetése döntheti el, mely beruházások valósuljanak meg, illetve fejeződjenek be az állam által vitt több száz fővárosi projektek közül, amelyek egy része – így a Liget-projekt és néhány stadion – vitatott.

Liget Budapest - Jó ütemben haladnak a munkálatok
 
 Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszél a Liget Budapest Projektben megvalósuló beruházásokról a Városliget Zrt. Dózsa György úti székhelyén 2018. július 4-én. A háttérben a Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezése. MTI Fotó: Máthé Zoltán
 

A miniszteri biztos hangsúlyozta, minden, Városligetbe tervezett épületnek érvényes és végrehajtható építési engedélye van – azoknak is, amelyeket még nem kezdtek el felhúzni. A hangsúly azonban most már nem is az engedélyeken van, hanem azon, hogy melyik beruházás indult el, utóbbiakra mondta ugyanis azt Karácsony Gergely, új főpolgármester, hogy ezeknek a befejezését a főváros nem akarja.

A fővárosi közgyűlés november 5-ei alakuló ülésre Karácsony Gergely olyan dokumentumot terjesztett be, amely azt javasolja a testületnek, kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal, hogy a Városligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése érdemben eddig nem kezdődött meg. A főpolgármester azt javasolja, hogy az ilyen tervezett nagylétesítmények helyén zöldterületet alakítsanak ki.

A beterjesztés megakadályozhatja a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria megépítését is. A javaslat azonban csak utóbbit nevezi meg. Baán László szerint azonban egyelőre az új képzőművészeti bemutató hely sorsa sem dőlt el.

Van a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT), amellyel tárgyalni lehet, és nagyon reméli, hogy a kampány végeztével magáról a dologról lehet beszélni, és nem arról, hogy egy kampányszlogen hogyan kell önálló életre – mondta Baán László, aki azzal érvelt, a Városliget más karakterű, mint egy szokványos park, mindig is benne, és nem körülötte voltak a rekreációs célokat szolgáló nagy épületek. A sem lenne probléma, ha a Ligetben az új intézmények vonzereje miatt az eddiginél sokkal nagyobb lenne a látogatóforgalom, ugyanis a park jelenleg alulhasznált. És elhasznált is, amin a fejlesztések szintén változtatnának, de ehhez nem csak zöldet, hanem követ is építeni kell a Városligetbe – hangsúlyozta.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Utcafront/Interjú Baán Lászlóval
2019. november 02., szombat 17.00
riporter: Rózsa Péter