„Klubrádió
Megbeszéljük...

Megszűnt az akadály, mehet tovább a Liget projekt

20/02/2019 19:02

| Szerző: Klubrádió

Bár tavaly mintha botlott volna egyet a városligeti gigaberuházás, idén folytatódhat az új múzeumok építése. 2022-re a Liget Budapest összes terve megvalósul – erről beszélt a Klubrádióban Baán László miniszteri biztos.

2019. február 20. Megbeszéljük-részlet – Interjú Baán Lászlóval (2019.02.20.)
18:27
00:00
Végül megkapták az építési engedélyt a Városligetbe tervezett új Néprajzi Múzeumhoz, az építkezés folytatódik, és nyilván ez történik majd az új Nemzeti Galéria esetében is – mondta a Megbeszéljükben Baán László, a Liget Budapest projekt vezetője.

A miniszteri biztos, aki a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria főigazgatója a Klubrádió műsorában elmondta, eljárásjogi hiba történt, amit a hatóság azóta korrigált. Baán László az előzményekről azt mondta, az egyik civil szervezet, amely ügyfél volt az eljárási folyamatban, nem kapott elég időt arra, hogy betekintsen a tervekbe, de ezt később pótolták számára, az épülethez pedig újra kiadták az építési engedélyt. Az új Nemzeti Galéria-épület esetében érdekesebb a helyzet, mert az érintett civil szervezet ugyan megkapta a kellő időt, de az ügyvédje nem.

Tehát eljárásjogi problémákról van szó, amelyeket a hatóság minden esetben korrigálni fog – hangsúlyozta.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság még tavaly helyezte hatályon kívül az új néprajzi kiállítóhely építési engedélyét, egyúttal új eljárásra utasította az V. kerületi kormányhivatalt.

Liget Budapest - Jó ütemben haladnak a munkálatok
Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszél a Liget Budapest Projekt keretében épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építkezéséről a Szabolcs utcában 2018. július 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
 

A beruházás céldátumairól Baán László azt mondta, az új Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza 2020 végére készül el, a Nemzeti Galéria építése késik, azt 2019 közepén vagy második felében tudják elkezdeni.

A megújított Olof Palme-házat – amely Millennium Háza néven nyílik majd meg – idén átadják, a hozzá tartozó rózsakerttel, valamint a Nagyjátszótérrel együtt. Ugyancsak ebben az évben készül el az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a volt Szabolcs utcai kórház területén. Az épület, amely ugyan nem a fővárosi közparkban van, de szintén a Liget-projekt része, kategóriájának legkorszerűbb intézménye lesz Közép-Európában – tette hozzá.

A miniszteri biztos szerint 2022-re az összes munkával meglesznek, a teljes park felújításával, bővítésével, addigra megépül mindegyik új létesítmény.

A Liget projekt története – amely kezdetben Múzeumi Negyed néven futott – 2010-ben indult, azt követően, a Fidesz-KDNP hatalomra került. Két év múlva a beruházás költségét 50-60 milliárd forintra becsülték, ma ennek ötszörösére, és a kezdetben tervezett határidők is több évet csúsztak. A projekt támogatói szerint eddig soha nem látott mértékű, hasznos fejlesztések zajlanak, amelyek sokkal szebbé, kulturáltabbá, valamint jobban használhatóbbá teszik a Városligetet. A bírálók azonban úgy vélik, a projekt megalomán és környezetromboló,  a nagy városligeti építkezések ráadásul úgy ejtenek óriási sebeket a hatalmas fákkal teli közpark zöldfelületén, hogy a múzeumfejlesztések más módon és más helyeken is kivitelezhetők lennének. 

Megbeszéljük
2019. február 20., szerda 16.00h
riporter-műsorvezető: Bolgár György