„Klubrádió
Reggeli gyors

Mit lehet még megakadályozni a Liget-projektből?

29/10/2019 17:24

| Szerző: Klubrádió

Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója szerint amit még nem kezdtek el építeni, azt érdemes lenne leállítani a Városligetben, de kevesebb ilyen épület van, mint olyan, amibe már súlyos milliárdokat öltek bele.

2019. október 29. Reggeli gyors / részlet, Jandó Zoltán, G7 (19.10.29.)
08:36
00:00

Jandó Zoltánt a cikkéről kérdeztük, a G7.hu-n a Liget-projekt épületeinek helyzetét járta körbe. A Reggeli gyorsban azt mondta: elég nagy eltérés van az épületek között és vannak olyan projektek, mint az útépítés, csatornázás, közvilágítás, amelyek összefogják az egészet.

Három kategóriába sorolta az épületeket állapotuk szerint. Az elsőbe azok tartoznak, amelyek már elkészültek, mint a nagy játszótér kétmilliárd forintért, és az Olof Palme ház (új nevén Millennium háza) felújítása több mint hárommilliárdért. A második csoportba azok tartoznak, amelyek még nem kezdtek el építeni: mint az új Nemzeti Galéria, amit a Petőfi Csarnok régi helyére terveztek, azt abszolút indokolt leállítani, mert mindent megtestesít, amit kritizáltak a Liget-projektben. Ezek közé tartozik a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza is.

Jövő nyáron már használhatják a Dózsa György úti mélyg
 
A Városliget Zrt. által 2019. június 27-én közzétett drónfotó a Liget Budapest Projekt keretében épülő Dózsa György úti mélygarázsról 2019. június 12-én. A tavaly nyáron indult építkezés már elérte a legmélyebb pontját, jelenleg az épületszerkezet kialakítása zajlik. A térszint alatt három szinten mintegy 800 autót befogadni képes garázst várhatóan már a jövő nyáron használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen igénybe vehetik a környéken lakók. MTI/Városliget Zrt. (A Városliget Zrt. által közreadott kép; Szabadon felhasználható)
 


A harmadik kalapban azok vannak, amelyek már épülnek, ki kell számolni, hogy jobban megéri-e befejezni őket, mint elbontani, ami eddig elkészült. Jandó Zoltán felsorolta: van három beruházás, amely készül, az egyik, a mélygarázs (8 milliárd) generálkivitelezése elvileg december 5-én befejeződik, tehát ott sincs nagy mozgástér. A többi közül a Néprajzi Múzeum (26 milliárdos költséggel), a Magyar Zene Háza pedig jelenleg majdnem 19 milliárdnál tart. Utóbbi a neccesebb, mert ott korábban nem volt ekkora épület, a zöldterületből von el. Viszont ez épül régebben, most a harmadánál tart, 6-8 milliárd már elmehet rá, ha úgy döntenek, hogy lefújják, és akkor még meg kell nézni, mekkora a természetkárosítás. Egyébként nehéz követni, hogy hol tartanak ezek az építkezések, hiszen elkordonozták őket.

Jandó Zoltán szerint kormány és a főváros egyeztetése lesz az érdekes, a kormánynak az lenne az érdeke, ha ugyanúgy maradna minden, Karácsony Gergely új főpolgármester viszont kicsit satuba került, mert a szavazói egy része biztosan elvárná, hogy állítson le, amit csak lehet, de vannak anyagi szempontok is. A Fidesztől erős politikai húzás volt átpasszolni a labdát az alakulófélben lévő fővárosi vezetésnek – tette hozzá a cikk szerzője.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Városliget Zrt.

Reggeli gyors
2019.10.29. 08:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre