„Klubrádió
Reggeli gyors

Félrevezették a budapestieket a Városliget ügyében, és most tovább ködösítenek

18/10/2019 10:11

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy egy bukásra készülve körbebástyázták a Liget Budapest projektet, de más jogászok megtámadhatják ezeket a bástyákat. Egy biztos: kormányoldalról megy a ködösítés – mondta Garay Klára ligetvédő.

 

2019. október 18. Reggeli gyors - részlet 19.10.18. Garay Klára
05:54
00:00

„A nyilvánosság előtt újratárgyaljuk a Liget-projektet, a Városligetet közparkként újítjuk meg, a múzeumi épületeknek pedig máshol keresünk új helyet.” Ezt ígérte Karácsony Gergely a programjában. A Városliget Zrt. a választás után igyekezett gyorsan közölni, hogy a főpolgármesternek a projekt leállítására nincs módja, mert a Liget Budapest projekt valamennyi jelenleg is zajló és a közeljövőben elinduló projekteleme végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik. A Magyar Nemzet ezt visszhangozta azzal, hogy az állatkerti Biodom az egyetlen fővárosi intézmény, abba az építkezésbe tud beleszólni Karácsony Gergely, aki itt a Klubrádióban cáfolta, hogy minden építési engedély meglenne.

Garay Klára ligetvédő szerint a projekttel kapcsolatban eddig is – félrevezették Budapest lakosságát és most is a ködösítés folyik. A közgyűlés évekkel ezelőtt hagyta jóvá a Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ). Az ellenzéki főpolgármester, az ellenzéki közgyűlés ezt gyakorlatilag bármikor módosíthatja. Alapos mérlegelés után eldöntheti, hogy mi az, ami mehet tovább a projektből, mi az, amit azonnal le kell állítani. Igaz, hogy a szabályzat módosítása nem visszamenőleges hatályú, tehát a már jogerős építési engedélyt ez alapján nem lehet visszavonni.

A ligetben egyébként kaotikus a helyzet, az Olof Palme Ház felújítása és a nagyjátszótér készült el. Leginkább a leendő Néprajzi Múzeum van szem előtt, a maga 300 méteres hosszával és 21 méteres gödrével, valamint a mélygarázs. Garay Klára tájékoztatása szerint 9 per van folyamatban építési engedélyek miatt. A Néprajzi Múzeum engedélye törvénytelen, a Nemzeti Galéria engedélykérelmét visszavonták – mondja a ligetvédő aktivista. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a budapestiek 62 százaléka élhető ligetnek szeretné látni a Városligetet.

Orbán Viktor és Tarlós István megállapodást kötött tavaly novemberben, létrehozták a Közfejlesztések Tanácsát. A főpolgármester a kormányzati beruházásokkal kapcsolatos tárgyalásokon is részt vesz, mi több, vétőjoga van. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a megállapodás továbbra is érvényes, annak ellenére, hogy Tarlós István bukott. Amennyiben ez így van, Karácsony Gergelynek igenis komoly mozgástere lesz.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Városliget Zrt.

Reggeli gyors
2019.10.18. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert