„Klubrádió
Hetes Stúdió

A világörökséget is veszélyeztetik Orbán tervei

7/07/2019 15:39

| Szerző: Klubrádió

Olyan építkezéseket kezdtek Budapesten, amelyek megváltoztatják, rombolják a környéket. Egy világörökségi helyszín nem egy városé, országé, hanem az emberiségé.

2019. július 06. Hetes Stúdió / részlet, Schneller István (19.07.06.)
12:01
00:00

Rögtön nem veszik el a címet az egyszer világörökséggé nyilvánított tájtól, várostól, de a budapesti átépítésekkel, beruházásokkal ezt kockáztatja az Orbán-kormány. Az ENSZ kulturális szervezete, az Unesco elve szerint egy-egy kiemelkedő táji, építészeti emlék nem csupán az adott városé, vagy országé, hanem az egész emberiség öröksége. Magyarország is újabb és újabb helyeket akar felvetetni a listára, most például a Limes elemeit. Ez a legjobb példa az örökségre. Azt egy egészen más kultúra, a Római Birodalom építette, de nekünk kötelességünk megőrizni az utókor számára.

Schneller István, Budapest korábbi főépítésze sorolta, hogy az építészettel foglalkozó nemzetközi tanácsadó szervezetnek, az Icomosnak milyen fővárosi beruházások ellen voltak kifogása. Az itt vizsgálódó bizottság aggályosnak tartja a XI. kerületi toronyház, leendő Mol-székház építését. A Városligetben is a méretekkel van a baj. A Biodom túl magas a környezetéhez képest, a Néprajzi Múzeum pedig vízszintesen túlméretezett. Egyébként az egész ligetbeépítés aggályos, már maga a múzeumnegyed koncepció is. Nem véletlen, hogy a lakosság többsége ellenzi a beépítést. Persze arra gondosan ügyeltek, hogy ez ne derülhessen ki, csak a projekt megkezdése után.

Átgondolatlan, koncepciótlan a Budai Vár belakása is. A kulturális funkció megszűnik, olyan épületeket építenek vissza, amelyek nem képviseltek értéket, mint a lovarda. Azon kívül, hogy Orbán Viktor ott székeljen, nem nagyon lehet más célt találni.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Hetes stúdió
2019.07.06. 15:00
Műsorvezető: Dési János