„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nagyvonalúságot vár Baán az újonnan meggazdagodott elittől

21/05/2019 21:41

| Szerző: Klubrádió

Az új tehetős magyar polgárság támogatására is számít a jövőben Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója új és drága műalkotások beszerzéséhez. A miniszteri biztos az intézmény számára nemrég megvett Renoir-kép kapcsán nyilatkozott. Beszélt arról is, hogyan győzte meg a kormányfőt a milliárdos festmény megvásárlásáról, és kommentálta annak kultúrharcos szavait is.

2019. május 21. Megbeszéljük-részlet/Interjú Baán Lászlóval (2019.05.21.)
16:40
00:00

Nagyon reméli, hogy a következő években nem csak az állam, hanem a mai tehetős polgárság is beszáll pénzzel, ha a Szépművészeti Múzeum jelentős és drága műalkotást szeretne beszerezni – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria főigazgatója a Klubrádióban. Hozzátette, lesz a tarsolyában olyan kép, amire költhet majd az újonnan módossá vált elit, követve múlt századi, nagyvonalú elődei példáját.

Baán, aki a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, hangsúlyozta, egykor a tehetős polgárság olyan folyamatos feladatnak tekintette a jövendő generációk számára is szóló nemzeti művészeti gyűjtemény gyarapítását, amiben neki is részt kell vennie. Ezzel nagyon jelentős nemzeti kincset sikerült felhalmozni, ami most, nagyjából száz év után vehet új lendületet, például a legutóbbi jelentős beszerzéssel, Renoir Fekvő női akt című festményének megvásárlásával – ezúttal még állami forrásból.

A múzeumigazgató elmondta, Orbán Viktor miniszterelnököt is hasonló érvekkel, vagyis a nemzeti kulturális vagyon gyarapításának jelentőségének hangoztatásával, győzte meg arról, hogy az országnak érdemes költenie ilyen célokra. A Renoir-kép esetében érvelését a festmény reprodukciójával illusztrálta a kormányfőnek.

 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László Renoir Fekvő női akt című festményével MTI/Máthé Zoltán
 


Baán László egy héttel azután nyilatkozott a Megbeszéljük című műsorban, hogy május 14-én átadták a volt Szabolcs utcai kórház épületében kialakított Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK). Itt leplezték le Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet a magyar állam nemrég vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum számára. Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvett művét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

A Liget Budapest projekt keretében létesített múzeumi raktározási központ átadóján Orbán Viktor is felszólalt, aki ezúttal is beemelte beszédébe pártja, a Fidesz EP-választási kampányának fő témáját, a bevándorlást. Azt mondta, büszkék, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségét, majd hozzátette, a magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek.

Orbán ehhez kapcsolódva a kormányoldal által a magyar közéletbe tavaly bevitt kultúrharcos narratívát erősítve azt állította, a baloldali, progresszív megközelítés szerint az új központban tárolt egymillió kulturális emlék közt "a halott fehér kultúra porosodó tárgyai" láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az "eleven kulturális örökségünk" – tette hozzá.

Baán László a Klubrádióban ezt annyival kommentálta, reméli, többségben vannak azok, akik számára ezeknek a tárgyaknak a sok pénzbe kerülő megőrzése és gyarapítása magától értetődő feladat. A kultúrát szerető embereknek pedig mindegy, hogy ki, milyen érvrendszer alapján támogatja az ügyet. Minden érv, ami emellett szól, és minden politikus – legyen jobb- vagy baloldali –, aki hajlandó kiállni ezért, az sokat ér a kultúra világának.

Megbeszéljük/Interjú Baán Lászlóval
2019. május 21., kedd 16.45
riporter: Bolgár György