„Klubrádió
Reggeli gyors

Különleges tehetségeket talált Sziámi a pszichiátriai betegek előadásán

17/05/2019 13:34

| Szerző: Klubrádió

Valódi, magas színvonalú művészi teljesítményre képes személyeket akart felfedezni a pszichoszociális fogyatékkal élők ki mit tudjának zsűrije, és nem fejsimogatós, karitatív módon osztani az elismeréseket. A cél teljesült. A pszichiátriai beteg résztvevők teljesítményét többek között Müller Péter Sziámi zenész és Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója értékelte.

2019. május 17. Reggeli gyors-részlet/Interjú Dr. Simon Lajossal
08:25
00:00
Már kilencedik alkalommal rendezte meg országos Ki Mit Tud? versenyét pszichiátriai betegek számára a Moravcsik Alapítvány. A pszichoszociális fogyatékkal élők jelentkezők ének, zene, vizuális művészet, versmondás, paródia, tánc és kézművesség kategóriában indulhattak.

A rendezvény lényege, hogy a résztvevők olyan tevékenységekben versenyezhetnek egymással, amelyben a teljesítmény, a munka, a játék, a művészi produkció az ő jólétüket szolgálja. Az alkotás javítja az életminőségüket, erősíti az önértékelésüket, magabiztosságukat, segíti a rehabilitációjukat, illetve a visszailleszkedésüket a lakó- vagy munkahelyi közösségükbe – mondta Dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársa.

Az egyetemi docens szerint a fellépőknek nagyon sokat jelentenek a pozitív visszajelzések, az, hogy a produkciójukkal képesek hatással lenni, befolyásolni a környezetüket. Megélik tehát azt, hogy nagyon fontosat és értékeset tudnak tenni. Ez ellentétben azzal, amikor a betegségük aktív szakaszában elveszítik a megbecsülést, stigmatizálódnak, diszkriminálódnak és izolálódnak a társadalomban.

 

A Ki mit tud? nem csak a résztvevőknek ad megerősítést, hanem másoknak is mintául szolgál, illetve azokat is bevonja a munkába, akik nem állnak a színpadra. Egy-egy szereplő produkciójának segítésére a társakból kisebb csapatok is összeállhatnak, például jelmezek tervezésére és megvarrására. A külvilág számára szintén fontosak lehetnek ezek a teljesítmények, mert megmutathatják, hogy a pszichiátriai betegek is képesek egészen fantasztikus megnyilvánulásokra, és közöttük is ugyanúgy vannak tehetségek, mint a normál populációban – fogalmazott.

Az is lényeges, hogy a szakértőkből álló zsűrinek valódi művészi elvárásai vannak, igazi tehetségeket akar felfedezni, nem fejsimogatós, karitatív módon osztani az elismeréseket. Simon Lajos szerint a csütörtöki döntőben például két egészen kiváló versmondó szerepelt, akiknek a produkcióját a zsűriből Müller Péter Sziámi értékelte. A bíráló testület elnöke Kocsis András volt, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, a vizuális művészet kategória értékelője pedig Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója. A zenei előadásokról pedig Gonda László zongoraművész és zenetanár mondott véleményt.

A négy elődöntőben – Egerben, Mohácson, Budapesten és Sopronban – 107 produkciót adtak elő a jelentkezők, amiből 45 került a május 16-ai fővárosi döntőbe. A résztvevők között nagyon sokféle diagnózisú személy volt, így Asperger-szindrómás, skizofrén, mániás depressziós, személyiségzavaros és pánikbetegséggel élő is. Simon Lajos hangsúlyozta azonban, hogy ezekkel a kórképekkel ugyanúgy együtt lehet élni, mint teljesen másfajta betegségekkel, például a magas vérnyomással.

Reggeli gyors/Interjú Dr. Simon Lajossal
2019. május 17., péntek 09.20
riporterek: Pikó András, Panxnotded Miklós