„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Legyünk érzékenyebbek

25/03/2019 13:41

| Szerző: Klubrádió

Megéri a munkáltatónak megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni. Megéri anyagilag is, a pszichikai haszonról már nem is beszélve.

2019. március 25. Ötös - részlet 19.03.25. Fehér Miklós
25:27
00:00

Munkahelyi tréningeket szervez a KézenFogva Alapítvány, hogy segítse a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az integrált foglalkoztatás nem csak a sérült embernek jó, hanem az egészségeseknek is, egyszerűen azért, mert jobb a légkör, jobban megy a munka.

Fehér Miklós, az alapítvány egyik vezetője elmondta, hogy a munkáltatóknak közvetlen, kézzelfogható előnyük is származik abból, ha megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Adókedvezményt, külön támogatást is kapnak. Ez még akkor is megéri, ha esetleg át kell szervezni a munkát, vagy kicsit át kell alakítani a munkahelyet.

A szemléletformálást persze jóval előbb be kell indítani, ezért vannak az alapítványnak iskolai, sőt óvodai programjai is. Például egy interaktív mesejáték nagyon jó erre a célra, még a szülőknek is segít.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására a skandináv országokban lehet megtalálni a legjobb gyakorlatot, de Magyarországon sem rossz a helyzet.

Para-Kovács Imre interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.