„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyugdíjasokat ösztönözne munkára a kormány

4/01/2019 13:48

| Szerző: Klubrádió

Igaz, hogy ettől az évtől kedvező feltételekkel vállalhatnak munkát a nyugdíjasok, a szakértő igazi áttörést ettől nem vár. Az idősebb emberek munkakedvét főleg az egészségi állapotuk határozza meg.

2019. január 04. Farkas András
00:00
00:00

A kormány rendkívül kedvezményes körülményeket alakít ki azoknak a nyugdíjasoknak, akik visszatérnek a munkaerőpiacra – nyilatkozta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Vajon hogyan reagálnak az idén életbe lépett szabályozásra az érintettek?

Farkas András nyugdíjszakértő értékelése szerint valóban jelentős a változás, a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulást, azaz 19,5 százalékot spórol, ha nyugdíjast alkalmaz. A munkavállalónak pedig mindössze 15 százalékot kell fizetnie. Miután a 62 és 70 év közötti korosztály létszáma egymillió, valóban segítene a munkaerőhiány enyhítésén a visszatérésük. Ám ez nem ilyen egyszerű. Az emberek döntését elsősorban az egészségi állapotuk határozza meg és az, hogy van-e a közelben vonzó munkahely. Ma körülbelül 70.000 nyugdíjas vállal munkát, ugyanennyien lehetnek az önfoglalkoztatók, illetve a szürke gazdaságban dolgozók.

Ahogyan a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek sem hoztak robbanásszerű változást, úgy a mostani könnyítéstől sem lehet teljes áttörést várni. Az pedig különösen nem tesz jót a helyzetnek, hogy az 55-64 évesek kedvezményes foglalkoztatásának lehetőségét megszüntették – véli a nyugdíjszakértő.

Az interjút Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András készítette, Ön a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.