„Klubrádió
Reggeli gyors

Sztrájk a közszférában – Tízezren szüntetik be a munkát

14/03/2019 09:15

| Szerző: Klubrádió

Betelt a pohár a közszolgáknál. A kormánypropaganda 30 százalékos béremelésről szól, az igazság az, hogy többet kell dolgozniuk, kevesebb pénzért.

2019. március 14. Reggeli gyors -részlet 19.03.14. Boros Péterné
07:20
00:00

Ne csodálkozzon, ha ma nem tudja elintézni az ügyeit az önkormányzatnál, a kormányhivatalban, vagy nem tudja iskolába vinni a gyermekét. Sztrájkba lépett mintegy tízezer közszolga és pedagógus. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke mondta el a Reggeli gyorsban, hogy miért.

Tavaly jelezték a kormánynak a bérkövetelésüket, mert számításaik szerint az elmúlt 11 évben majdnem 50 százalékkal csökkent a reálkeresetük. Ráadásul többet kell dolgozniuk, mint korábban, nem utolsó sorban az elbocsátások miatt. Egyedül a vezetők bérét emelték. Követelésük süket fülekre talált, a munkavállalók érdekeit, a szakszervezetek álláspontját senki sem vette figyelembe, a munkáltató diktál.

 
 Forrás: Flickr.com
 

A versenyszférában a közelmúlt sztrájkhulláma nyomán több helyen sikerült 20 százalék körüli béremelést is elérni, a közszférában is erre törekszenek. Azt persze a szakszervezeti vezető sem érti, hogy miért kellett eljutni a sztrájkig, miért nem lehetett a vitát tárgyalásokkal rendezni.

Boros Péterné azt kérte az ügyfelektől, hogy ma legyenek türelemmel, a munkabeszüntetéssel az ő érdekeiket is védik.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás”ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 168 óra.hu.