„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Fizetés helyett autót

30/01/2019 16:49

| Szerző: Klubrádió

Szokatlan kérdést tett föl a Szolidaritás.hu egyik hallgatója. Kérhet-e egy terméket a munkáltatójától, nevezetesen egy gépkocsit a fizetése helyett?

2019. január 30. Szolidaritás 19.01.30.
47:02
00:00

Egy autószalonban dolgozó hallgatónak támadt az az ötlete, hogy gépkocsit vásárol, de nem a hagyományos módon. Egy időre lemondott volna a fizetéséről és így szerette volna kifizetni a gépkocsit. A Szolidaritás.hu című műsorban dr. Kártyás Gábor munkajogász mondta el, hogy erre nincs lehetőség, a törvény nem engedi, hogy a munkaadó valamilyen termékkel váltsa ki a munkabért. Azért nem, mert sokan visszaéltek a lehetőséggel, azaz olyan terméket adtak a munkavállalónak, amire nem volt szüksége, vagy használhatatlan volt. A szakértő szerint olyan megoldás jöhet szóba, hogy a dolgozó munkabér-előleget vesz fel, megvásárolja az autót, majd folyamatosan törleszti a felvett előleget.

Egy következő hallgató a felmondási időről kérdezett. A műsorból kiderült, hogy a munkavállaló 30 napos határidővel mondhat fel, a munkáltató pedig ennél hosszabb határidőt szabhat, attól függően, hogy az érintett mennyi ideje dolgozik ott. A leghosszabb felmondási határidő hat hónap lehet. Kivétel persze itt is van, mert a felek a munkaszerződésben más határidőket is megjelölhetnek.

A további kérdésekért és válaszokért kattintson a fenti „lejátszás” ikonra. A műsorvezető: Törtei Takács Kriszta. FOTÓ: Pixabay.