„Klubrádió
Dobszerda

Írók immár megjuhászodva, és a kultúrharc

8/05/2019 18:20

| Szerző: Klubrádió

Úgy érezte, kiabálnia kell, miután kezébe került a fideszes kultúrharcos által jegyzett Íróakadémia meghívója – Reményi József Tamás volt a Dobszerda vendége. Az irodalomkritikus szerint egyre több, nehéz anyagi helyzetbe került író fogadja majd el a mástól elvett, kormány kínálta pénzeket.

2019. május 08. Dobszerda (2019. május 8., szerda 20:00)
47:00
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia
„Kedves Barátaim az irodalomban! Látom, nem is olyan lassan a pénzzel együtt egyre többen elfogadjátok majd, hogy a tőletek elvett és egy bábukézben megnövelt összegeket, mindazt, amit a ti kivéreztetett írószervezeteitektől, pályázó társaitoktól, kiadóitoktól, lapjaitoktól, Tőletek magatoktól zároltak, megcsapoltak, megvontak, immár megjuhászodva itt visszakaphatjátok. Hiszen rá vagytok szorulva; ha nem lennétek, ugyan miért is pályáztatok volna korábban állami alapítványoknál” – írta és kiáltotta világgá szomorú felháborodással az irodalomkritikus, Reményi József Tamás.

Azután szólalt meg, hogy a kormánypárti kultúrharcos Orbán János Dénes által jegyzett, és hatalmas állami pénzeket, milliárdokat magáénak tudható Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Íróakadémiájának meghívója a kezébe került. A mindig visszafogott, érzékeny, pontos és kemény, de sohasem bántó kritikai elemző most úgy érezte, kiabálnia kell.

A Reményi József Tamással persze nem csak a gyalázatos állami kultúrpolitikáról beszélgettünk a Dobszerdában.

Forrás: Pixabay
 
Dobszerda
2019. május 8., szerda 20.00
műsorvezető: Váradi Júlia