„Klubrádió
Dobszerda

Spiró György a színházat félti

27/12/2018 12:54

| Szerző: Klubrádió

Spiró György életműdíjat kapott a Városmajor 48 Irodalmi Társaságtól, amely a közelmúltban alakult. Ez adta az apropót ahhoz, hogy Váradi Júlia beszélgessen vele a Dobszerda című műsorban.

2018. december 27. Spiró György Dobszerda
00:00
00:00

Az író elárulta, hogy mi bántja a leginkább mostanság, nevezetesen az, hogy vidékre költöztetnék az Országos Színháztörténeti Intézetet. Szerinte ez olyan, mint ha megszüntetnék, hiszen alig lehet majd hozzáférni a gyűjteményhez. Spiró György kifejtette, hogy a színház a magyar nyelviség, a kulturális tudat alapja. Már a XVI. században írtak magyar nyelvű drámákat, például Bornemissza Péter, azóta folyamatosan él a magyar színház.

Elfogadhatatlan, hogy „szétdobják” az anyagot, csak azért, mert valakinek szüksége van az ingatlanokra. Az intézetnek két része van, az egyik a Bajor Gizi Színészmúzeum, a másik a Krisztina körúti épület, az utóbbiban olyan kincsek vannak, amelyeket íróknak, dramaturgoknak, rendezőknek egyaránt meg kellene ismerniük.

A teljes műsort, amelyben persze még számos témáról szó volt, a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.