„Klubrádió
Reggeli gyors

Városliget Projekt - Kéretik újragondolni

6/03/2019 14:25

| Szerző: Klubrádió

A budapestiek négyötöde nem akar óriási épületeket látni a Városligetben. Közparkot szeretnének, fákkal, bokrokkal, fűvel.

2019. március 06. Reggeli gyors - részlet 19.03.06. Tömöri Balázs
05:46
00:00

A Közlekedési Múzeum esete jól példázza, hogy így is lehet. A múzeum ugyanis kikerült a Városligetből és egy rozsdaövezetben kapott helyet. Így megújul egy elhanyagolt környék és nő a liget zöldterülete. A Greenpeace e döntésre hivatkozik, amikor ismerteti a közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek három éve mutatják, hogy a budapestiek négyötöde ellenzi a Városliget Projektet. A ligetet szeretnék megtartani közparknak, nem szívesen látnának ott hatalmas épületeket még akkor sem, ha azok múzeumok.

Liget Budapest - A Magyar Zene Háza építése
 
Zene háza építés
 
Munkagépek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben. MTI/Balogh Zoltán.

 

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy szerintük még nem dőlt el minden. Igaz, hogy elkezdődtek már az előkészületek, sőt építkeznek is, de emlékeztetett a Gödörre. Az Erzsébet téren már elkészültek a Nemzeti Színház alapjai, amikor lefújták az egész projektet. Most arra kérik a döntéshozókat, hogy -tekintettel a közakaratra- gondolják újra a Városliget átalakítását. Amúgy sem célszerű ilyen nagy látogatottságot hozó "turistamágneseket" egy helyre építeni, a város belső részében.

Különös aktualitást ad az ötletnek, hogy közelednek az önkormányzati választások, néhány jelölt már be is vette kampányába a témát.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Máthé Zoltán. Baán László miniszteri biztos mutatja az új helyszíneket.