„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Egy a falka! - Kutyások vonulnak utcára

30/09/2019 14:26

| Szerző: Para-Kovács Imre/Klubrádió

Egyre többször feledkeznek el az önkormányzatok, a várostervezők a kutyatartókról - állítják a Kutyás Critical Mass kezdeményezői.

2019. szeptember 30. Ötös - részlet 19.09.30. Hirbek Edina
44:10
00:00

Nagyon kevesen hinnék el, főleg az önkormányzatok kétkednének, hogy Budapesten mintegy 700 ezer kutya él. Persze ez csak becslés, különböző civil szervezetek felmérése alapján. Talán ezért is van, hogy az önkormányzatok, várostervezők, üzemeltetők elfeledkeznek a kutyatartókról, mi több, igyekeznek őket kiszorítani, főleg a parkokból, zöldterületekről. Így látja a helyzetet Hirbek Edina, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke.

Ez az egyesület nem állatvédelemmel foglalkozik, hanem a gazdák érdekvédelmével. Akkor alakultak, amikor napvilágot láttak a Városliget átalakításának tervei, mert akkor derül ki, hogy már ott sem lesz helyük. Most először szeretnék megmutatni magukat, rádöbbenteni a várvezetőket, hogy mennyien is vannak, milyen erőt képviselnek, ezért a kerékpárosoktól véve az ötletet Kutyás Critical Mass címmel, „Egy a falka!” jelszóval kutyás sétát szerveznek október 12-ére. A Bazilikától indulnak majd a Hősök terére.

Hirbek Edina megnyugtatta a hallgatókat, hogy a kutyákat pórázon tartják majd, a részvevőktől elvárják, hogy takarítsák fel a kutyapiszkot és egyáltalán, fegyelmezetten vonuljanak, ahogy egy kutyáshoz illik.

Az egyesület a rendezvény kapcsán arról is beszélt, hogy milyen visszásságok vannak a kutyatartás szabályaiban. Az állatvédelmi és az állattartási törvény például sok helyen szembe megy egymással. Az önkormányzati, helyi rendeletekkel is volna teendő. S a hallgatók például azt is megtudhatták, mi az a kutyatartási engedély, és mi a kutyajogosítvány.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.09.30. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre