„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Szereti a kutya a gyerekeket?

10/09/2019 12:48

| Szerző: Klubrádió

Aki kisgyermekes családba akar kutyán vinni, annak körültekintőnek kell lennie, nehogy baj legyen belőle. Legjobb, ha a gyermek és a kutya együtt nő fel.

2019. szeptember 10. Ötös - részlet 19.09.10. Monoki Nikolett
10:24
00:00

Van, aki úgy gondolja, hogy a kisgyereket félteni kell a kutyától, és van, aki éppen fordítva látja, mert az a tapasztalata, hogy a kutya megértő a gyerekekkel, nem lát bennük ellenfelet, mert kicsik. Nos a helyzet ennél bonyolultabb.

Monoki Nikolett kutyakiképző elmondta, hogy ez is az állat nevelésén múlik. A kicsi gyerekek kommunikációja teljesen más, mint a nagyobbaké, vagy a felnőtteké. A mozgásuk még koordinálatlan, hirtelen elkezdenek a kutya felé szaladni, hangosan kacagni, a karjaikat széttárni, majd kicsit ügyetlenül ölelgetni, ezt a kutyák többsége fenyegetésnek érezheti. Főleg ha bántalmazott, valamilyen traumát átélt állatokról van szó. Azok tudják kezelni a helyzetet, amelyek idegrendszere stabil. Ez alapvetően nem a fajtától függ, a spánieltől a bernáthegyiig mindenféle kutya jól meglehet a kisgyerekekkel, ha úgy nevelték. Igaz, vannak túltenyésztett, felkapott divatfajták, amelyek nem annyira megbízhatóak.

A kutyák testmérete sem mérvadó. Sokan vélik úgy, hogy a kistestűek agresszívebbek, többet ugatnak, és igazuk is lehet, de ez nem a mérettől van. Sokkal inkább attól, hogy a kicsi kutyákat a gazdáik túlságosan is óvják, féltik, elkényeztetik. Ezért nem elég fegyelmezettek.

Monoki Nikolett szerint egy kisgyermekes családnak azt kell megnéznie, ha kutyát akar tartani, hogy honnan, milyen körülmények közül jön az állat. Mennyire kiegyensúlyozott, stabil a környezete. A legszerencsésebb persze az, ha kiskutya és kisgyerek együtt cseperedik föl.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.09.10. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő