„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Miért forgatják a fejüket a kutyák?

20/06/2019 11:07

| Szerző: Klubrádió

Lokalizálják a hang forrását, mutatják, hogy figyelnek, vagy azért, hogy jobban lássanak minket - az Ötösben etológus szakértővel beszélgettünk az ember legjobb barátjáról. A napelemek hasznáról és a kertmozik történetéről is esett szó.

2019. június 18. Ötös - Bódy Gergővel (2019. június 18., kedd 10:00)
83:24
00:00
Műsorvezetők: Bódy Gergő

Biztosan Önök is tapasztalták már, hogy ha elkezdünk egy kutyához beszélni, akkor a kutya kicsit félrefordítja a fejét. Erre a jelenségre kerestük a magyarázatot Kubinyi Enikő etológussal, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársával.

Három magyarázat lehetséges. Az első, hogy próbálják lokalizálni a hang forrását, és ha egy kicsit elmozdítják a fülüket, akkor ez könnyebb. A második: így jelzik a partnernek, hogy figyelnek, „csüngök rajtad” - mutatják.  A harmadik pedig, hogy mivel megbillentik a fejüket, más lesz a nézőpontjuk; ennek kutyáknál azért is van jelentősége, mert fejformától függően jelentős eltérések vannak a látóterükben.

A hosszú orrú kutyáknál az orr sokat kitakar, így jobban tudnak figyelni az arcra. Példaként az agarak tipikusan eszünkbe juthatnak, és akár a vizsla is ilyen. A rövid fejű kutyáknál, mint a mopsz vagy a boxer, ez kevésbé jellemző, ezért is volt erre szelekció, mert Kubinyi Enikő szerint „hasonlítanak a gyerekeinkre” az előretekintő szemeikkel.

A kutya szeme nagyon hasonlít az emberéhez, de van egy fontos különbség. Az embernél a sárgafolt nevű helyen összpontosulnak a fénysugarak, a kutyáknál viszont ez a sárgafolt nem feltétlenül létezik. A hosszú fejű ebeknél az éleslátás helye a retinán egy vízszintes sávot képez, a rövid fejűeknél viszont van sárgafolt. Ebből is valószínűsíthető, hogy a fejforma miatt fordítják a fejüket. 

Kubinyi Enikő jelezte: a rövid fejű kutyák sokkal jobban követik az emberi mutatást, mint a hosszú fejűek, talán azért, mert utóbbiak rosszabbul látják. Az agarakat vadászatra tenyésztették, mozgásérzékelésben sokkal jobbak, mint az ölebek, akik arra lettek szelektálva, hogy társállatok legyenek, így az emberrel folytatott kommunikációban és a gesztusok érzékelésében lettek jobbak.

A kutyák egyébként bikromatikusan látnak színeket, tehát a sárgát és a kéket; ha egy piros tárgyat mutatunk nekik, azt valószínűleg szürkének látják. (Az emberek trikromatikusan látnak: pirosat, zöldet, kéket is.) A fényérzékelésük jobb, mert a retina mögött van egy fényvisszaverő hártya, ami megsokszorozza az emberi szemhez képest az érzékelhető fény mennyiségét. Az éleslátásuk, a szemük felbontása rosszabb, viszont a mozgást nálunk sokkal jobban érzékelik.

A műsorban arról is esett még szó, hogy valójában mennyire hasznosak és hogyan működnek a napelemek, és mikor alakultak az első kertmozik. Az adást fent, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

(címlapi kép: wikipedia)

Ötös - Bódy Gergővel
2019. június 18., kedd 10:00