„Klubrádió
Állatbarát

Kutyakedvelők segíthetik a vakokat

27/09/2019 17:28

| Szerző: Klubrádió

Önkéntes kiskutyanevelőket vár a Vakvezetőkutya-kiképző Központ, amely a hétvégén nyílt napot tart az érdeklődőknek. Aki beszáll a programba, nem kiképző lesz, a feladata, hogy barátságos, a világra nyitott és bátor kiskutyát neveljen. Bár a végén az elválás lelkileg megterhelő lehet, főleg az ideiglenes gazdának, közreműködésével nagyon sokat javíthat egy vak ember életén.

2019. szeptember 27. Állatbarát (2019. szeptember 27., péntek 14:00)
22:07
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

2019. szeptember 28-án, szombaton 14:00 órától Kölyöknevelési nyíltnapot tart a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Vakvezetőkutya-kiképző Központban. Az eseményt a  Facebookon is meghirdették.)

Olyan érdeklődőket várnak, akik önkéntesként, kölyökkutya neveléssel segítenék azt, hogy a látássérült igénylők vakvezető kutyát kaphassanak.

Rózsa Katalin, az MVGYOSZ Kölyöknevelési programfelelőse elmondta, minden olyan érdeklődőt szívesen várnak, aki vállalja, hogy a kölyökből a közösen eltöltött idő alatt barátságos, a világra nyitott és bátor kis kutyát nevel, tömegközlekedik vele, és megtanítja az alapvető engedelmességi feladatokra. Ehhez persze a nevelőszülők minden segítséget megkapnak a Vakvezetőkutya-kiképző Központ munkatársaitól.

A program végeztével a kutyától való elválás lelkileg megterhelő lehet, bár inkább a gazdának. Rózsa Katalin pont azt tartja a labrador retrieverek egyik legjobb tulajdonságának, hogy könnyen váltanak gazdát, ez pedig alaptulajdonság egy vakvezető kutyánál. Fontos továbbá, hogy a kutya barátságos legyen, tolerálja, ha véletlenül a lábára lépnek a villamoson, és könnyen tanuljon. Nem véletlen, hogy ebből a fajtából kerül ki a legtöbb vakvezető kutya.

Vakvezető labradorok
 
 Az aliglátó Tanai Csaba vakvezető labrador kutyái, a 11 és fél éves Enya és a 4 éves Bonca (sötétbarna) a XV. kerületben 2017. december 13-án. A férfi idős segítő kutyája, Enya 8 éves kora óta nem tudja ellátni feladatát, azóta Bonca vezeti őket. Tanai Csaba természetesen továbbra is gondozza a hűségesen megszolgált Enyát. MTI Fotó: Mohai Balázs
 

A kutyák a nevelőszülő után kiképzőhöz kerülnek, aki megtanít nekik mindent, amire később szükségük lesz a munkájuk során. A felelősség hatalmas rajtuk, hiszen a látássérült élete is múlhat azon, hogy a kutya hogyan reagál valamire. Ezért is fontos, hogy a kutyákat munka közben ne zavarjuk, ne etessük és ne tereljük el a figyelmüket. A kutya pontosan tudja a dolgát, de azt, hogy például milyen busz jön, nem fogja tudni. Nem egyértelmű helyzetekben szükség lehet mások segítségére, ilyenkor mindig először érintsük meg a látássérültet és kérdezzük meg, segíthetünk-e. Ha a válasz nem, fogadjuk el.

Bár a kiképzőtől minden tudást megkapnak a kutyák, van amit csak a látássérült gazda mellett sajátítanak el. A kutya egy idő után felfogja, hogy új gazdija nem lát, így olyan viselkedéseket vesz fel, amire a kiképzőjénél nem volt szükség. Például a lépcső tetején aláfordul a gazdájának úgy, hogy ne sérüljön meg, ha véletlenül lelép.

Hogy a segítőkutyáknak van hivatástudata, azt Rózsa Katalin is megerősítette. A kutya, mikor rákerül a hám, amit kölyökkora óta a munkájához kötött, megváltozik a viselkedése, sokkal fegyelmezettebb, koncentráltabb lesz.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Állatbarát
2019. szeptember 27., péntek 14.00
műsorvezető: Lay Viktória