„Köszönjük,

Kedvenc magazin, azoknak akiknek már van, és azoknak is akik csak szeretnék, hogy legyen... Praktikus elméleti és gyakorlati segítségek felelős állattarttáshoz. (Ül! Hallgat!)

A műsor megszűnt, utolsó adását 2020. augusztus 14-én, pénteken sugároztuk.

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Óceáni tapasztalatokkal a Balaton ökoszisztémájáért
Állatbarát

Óceáni tapasztalatokkal a Balaton ökoszisztémájáért

2020. augusztus 02. 11:26

A pandémia miatt kicsit késve, 2020. júniusában kezdődött el az AtlantECO elnevezésű, 11 millió euró költségvetésű, nemzetközi projekt, melynek keretein belül az Atlanti-óceánból származó, óriási mennyiségű genomikai adatot rendszerökológiai modellekbe foglalják a 13 országból összeverbuválódott kutatók. A tengernyi adat feldolgozása során különös hangsúlyt kap a mikrobiom, a mikroműanyagok, a savasodás és a hálózatelemzés.

Olyan kútból ne igyunk, amiben nincs béka
Állatbarát

Olyan kútból ne igyunk, amiben nincs béka

2020. július 12. 15:31

Magyar kutatók közel 1000 békafaj viselkedési szokásait elemezték a Global Ecology and Biogeography című szakfolyóiratban megjelent cikkükben. A Dr. Vági Balázs (Debreceni Egyetem, Evolúciós Állattani Tanszék) és Dr. Végvári Zsolt (az Ökológiai Kutatóközpont egyik intézetigazgatója) első szerzőségével és Székely Tamás professzor (Debreceni Egyetem és University of Bath) közreműködésével nemrég megjelent publikációban a békák utódgondozásának és szaporodási rendszereinek sokszínűségét vizsgálták, kitérve ebben az éghajlat szerepére is.

A COVID-19 és a macskák
Állatbarát

A COVID-19 és a macskák

2020. június 22. 17:07

2020 áprilisában az Európai Macskaegészségügyi Tanácsadó Testület (ABCD - Advisory Board on Cat Diseases) új irányelveket adott ki a COVID-19 kórokozója és a macskák kapcsolatáról. Dr. Szilasi Anna, az Állatorvostudományi Egyetem egyetemi tanársegédjével beszélgettünk.

Mi lesz a kutyánkkal, ha visszatérünk dolgozni?
Állatbarát

Mi lesz a kutyánkkal, ha visszatérünk dolgozni?

2020. június 01. 16:26

Az elmúlt időszak egy valamire mindenképpen jó volt, ha az ember kutyatulajdonos: a kutyáknak aranyélete volt. De mi lesz velük, ha az élet teljesen visszaáll a rendes kerékvágásba? Ha a kutyánk eleve szeparációs szorongással küzdött, és nem kezdjük meg időben a felkészítését arra, hogy újból több órára egyedül marad, súlyosbodhatnak a tünetei.

Nemcsak a dinoszauruszok miatt érdekes a geopark
Állatbarát

Nemcsak a dinoszauruszok miatt érdekes a geopark

2020. május 17. 11:22

Legutóbbi adásunkban virtuális kirándulásra indultunk a Bakony-Balaton Geoparkba, ahol nemcsak a gazdag flórát és faunát élvezhetjük, de a geológiai értékeket is. Ha természetvédelemre gondolunk, elsősorban előbbi két területre koncentrálunk, de a földtani örökségünk, az “élettelen természet” ugyanolyan fontos, védelmének is ugyanolyan kiemelt helyet kell kapnia. Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network, EGN). A szervezet alapvető célja a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása, illetve a geoparkok fenntartható gazdasági fejlődésének támogatása, elsősorban a geoturizmus fejlesztése révén. A Bakony-Balaton Geopark 2012. szeptember 20. óta tagja az Európai Geopark Hálózatnak.