„Klubrádió“

Kedvenc magazin, azoknak akiknek már van, és azoknak is akik csak szeretnék, hogy legyen... Praktikus elméleti és gyakorlati segítségek felelős állattarttáshoz. (Ül! Hallgat!) 

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Nemcsak a dinoszauruszok miatt érdekes a geopark
Állatbarát

Nemcsak a dinoszauruszok miatt érdekes a geopark

2020. május 17. 11:22

Legutóbbi adásunkban virtuális kirándulásra indultunk a Bakony-Balaton Geoparkba, ahol nemcsak a gazdag flórát és faunát élvezhetjük, de a geológiai értékeket is. Ha természetvédelemre gondolunk, elsősorban előbbi két területre koncentrálunk, de a földtani örökségünk, az “élettelen természet” ugyanolyan fontos, védelmének is ugyanolyan kiemelt helyet kell kapnia. Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network, EGN). A szervezet alapvető célja a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása, illetve a geoparkok fenntartható gazdasági fejlődésének támogatása, elsősorban a geoturizmus fejlesztése révén. A Bakony-Balaton Geopark 2012. szeptember 20. óta tagja az Európai Geopark Hálózatnak.

Erdő, erdő, erdő...
Állatbarát

Erdő, erdő, erdő...

2020. március 29. 14:22

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében két kísérlet is zajlik, amiben különböző erdészeti beavatkozások hatását vizsgálják. A 2014-ben elkezdett Pilis Üzemmód kísérletben a hagyományos vágásos gazdálkodás elemeit (vágásterület, hagyásfacsoport, egyenletes bontás) és a jelenleg bevezetés alatt álló örökerdő gazdálkodás elemeit (lékvágás) hasonlítják össze. A 2018-ban indított Pilis Lék kísérlet az örökerdő gazdálkodás során alkalmazott különböző méretű és alakú lékek hatásaival foglalkozik.

Kapkod-e a sas legyek után?
Állatbarát

Kapkod-e a sas legyek után?

2020. március 08. 15:03

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenhetedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.