„1%
Állatbarát

A szúnyog alapvetően egy hasznos állat

9/08/2020 20:22

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 180 napra újra engedélyezte a deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel történő légi szúnyoggyérítést.

2020. augusztus 07. Állatbarát (2020. augusztus 07., péntek 14:00)
24:31
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Az NNK tájékoztatása szerint a döntés hátterében járványügyi megfontolások állnak, mivel Magyarországon több idegenhonos (inváziós) faj jelent meg, amelyek potenciálisan trópusi betegségek kórokozóit terjeszthetik. Az Ökológiai Kutatóközpont állásfoglalást adott ki az ügyben.

Dr. Garamszegi László Zsolt, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója elmondta, Magyaroszágon újonnan megjelent csípőszúnyogok különböző kórokozók terjesztésében játszott tényleges szerepe egy tisztázásra váró komoly kutatói feladat, a jelenleg rendelkezésre álló hazai felmérések adatai egyelőre nem utalnak járványügyi helyzetre.

Dr. Garamszegi László Zsolt
 
Dr. Garamszegi László Zsolt
 

Az Ökológiai és Botanikai Intézet az egyik inváziós faj, az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) hazai elterjedését vizsgálja, és az eddig begyűjtött minták negatív eredményeket szolgáltattak a tesztelt vírusok jelenlétére vonatkozólag. Emellett még nem bizonyított, de feltételezik, hogy a tigrisszúnyogokonak már lehet itthon áttelelő állománya. A légi úton történő szúnyoggyérítés, amely csak az esti órákban végezhető, nem hatékony az egész nap aktív fajok ellen, amely körbe a legtöbb idegenhonos faj tartozik. Ráadásul ezek a fajok csak bizonyos megyékben fordulnak elő, így a célterületek kijelöléséhez egy előtérképezés szükséges. Az ezt nélkülöző irtási gyakorlat kis hatékonyságú lesz az inváziós fajokra nézve, míg az ország nagy részén értelmetlen környezetterhelést fog eredményezni. A légi kémiai védekezésnek jelentős környezetszennyező (ökotoxikológiai) mellékhatásai vannak, mert a leggyakrabban alkalmazott hatóanyag (deltametrin) közismerten mérgező számos más (sokszor hasznos) repülő rovarfajra, és felhalmozódik vizi gerincesekben is, ezzel akár tömeges halpusztulást is okozhat. A szer egészségügyi hatását már emberben is kimutatták. A fentiek alapján a légi kémiai szúnyogirtás ismételt engedélyezése ökológiai és tudományos alapokon nem indokolt.

szúnyog
 

A műsor második felében arról beszélgettünk, hogy bár a szúnyogok közvetlenül veszélyesek lehetnek az ember számára, de az ökológiai haszna még így is meghaladja a rossz tulajdonságait. A legyekkel együtt például beporzást is végeznek, a kakaó beporzása például (persze nem nálunk) kizárólag a törpeszúnyog a felelős. Az meg csak jó, ha van.

Állatbarát
2020. augusztus 7. péntek 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória