„Klubrádió
Reggeli gyors

A civileknek is be kell szállni a szúnyogirtásba

7/07/2020 14:15

| Szerző: Klubrádió

Elhanyagolja a kormányzat a szúnyoggyérítést, amely pedig az ő feladata lenne. Eközben Budapest több részén a csípős rovarok esténként szinte már ellehetetlenítik a szabadban tartózkodást – mondja Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere. Miért nem irtja az állam, ha nem csak az ellenzékiek vérét szívja? – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus. A főváros külső részén elterülő jelentős részt kertvárosi részekből álló település önkormányzata saját akcióba kezd. De a magánszemélyeknek így is marad feladata bőven, merthogy nekik is be kell szállni a szúnyogirtásba.

2020. július 07. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Szaniszló Sándor 2020.07.07.
06:38
00:00

Egyszerűen nem lehet megmaradni esténként a szabadban, normálisan megtartani akár egy családi rendezvényt a kertben, mert nyolc óra után mindenki menekül be a házba – mondta Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere az idei szúnyoginvázió tapasztalatairól. Sajnos egész Budapesten ez a helyzet, mert a fővárosban nincs kellő védekezés a felhőkben megjelenő csípős rovarok ellen. A feladatot az államnak kellene ellátnia, de érezhetően ezt nem teszi megfelelően – véli a polgármester, aki közölte, ezért az önkormányzatnak kellett lépnie. A Pestszentlőrincből és Pestszentimréből álló százezer lakosú településen 20 millió forintot különítettek el a célra.

Szaniszló Sándor hangsúlyozta, egyre többet olvasni arról, hogy a korábbiaknál veszélyesebb szúnyogfajták is megjelennek az országban, így az ázsiai tigrisszúnyog, amely nagyon sok kórokozónak a hordozója ( például nyugat-nílusi lázat, sárgalázat, agyvelőgyulladást, dengue-lázat, Zika-betegséget kiváltó vírusoknak). Tehát ha nem figyelünk oda, és nem lép a kormány időben, akkor szerinte hamarosan más típusú, súlyos népegészségügyi gondokat okozó jelenséggel fogunk találkozni.

 

A DK-s politikus megjegyezte, nem érti a kormány késlekedését, hiszen a szúnyoginvázió olyan probléma, ami mindenkit érint, aki csak egy kis időt is szeretne a szabadban tölteni. Félreértés ne essék, a fideszes szavazót is ugyanúgy megmarja a rovar, mint az ellenzékit. Ráadásul nem csak a kormány nemtörődömsége nehezíti a védekezést, most, hogy már kialakultak a szúnyogfelhők, hanem az is, hogy az idei évtől tilos a légi úton végzett gyérítés, legalábbis annak korábban általánosan használt formája. Ezzel elveszett a leghatékonyabb eszköz, ami a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható volt – mondta.

2020-tól, ahogy az egész Európai Unióban, így Magyarországon is beszüntették a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható, kémiai vegyszerekkel végzett légi szúnyogirtást. A döntésnek környezetvédelmi oka van, a hasznos rovarokat, főleg a méheket akarják kímélni. Légi permetezéssel a lárvagyérítésre alkalmazható készítmény korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható, ám az is kizárólag vizes területeken, ahol földi eljárással a gyérítés nem megvalósítható.

Az önkormányzat által a hiányzó állami védekezés pótlására eldöntött helyi szúnyogirtás során azonban a magánkertekbe nem jutnak el, így nagyjából a csípős rovarok fele túl fogja élni a gyérítést, amit a települést körbejáró teherautókról végeznek úgynevezett melegködös eljárással. Tehát így is lesz feladata a családoknak, hogy saját telkeinek belül megoldják a szúnyogok elleni védekezést – tette hozzá Szaniszló Sándor.

 

2013 óta, amikor addig nem látott árhullám vonult le a Dunán és ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett, minden évben a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést. A Belügyminisztériumhoz tartozó szervezet szerint idén is intenzív gyérítés zajlik, amiről közleményben adtak hírül.

A katasztrófavédelem honlapján az is olvasható, hogy a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosságnak is kötelessége a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Meg kell szüntetni a ház körüli mikrotenyészőhelyeket, mert ezeket szervezett módon nem lehet elérni. Mint írják, célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy azokban ne tudjon hosszabb ideig megállni a csapadék.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szaniszló Sándorral
2020. július 07., kedd 07.20
riporter: Dési János