„Klubrádió
Esti gyors

Új szúnyogok, új vírusok

28/08/2019 21:22

| Szerző: Klubrádió

A klímaváltozás és a globális kereskedelem miatt olyan trópusi betegségeket terjesztő ízeltlábúak jelenhetnek meg Magyarországon, amelyek eddig ismeretlenek voltak. A szúnyogokról beszélgettünk: félni lehet, rettegni nem.

2019. augusztus 28. Esti gyors / részlet, Soltész Zoltán (19.08.28.)
04:55
00:00

Soltész Zoltán, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa elmondta: az utóbbi 10-15 évben sok új betegség jelent meg Magyarországon is. Ő a csípőszúnyoggal foglalkozik, ezért az azok által terjesztett betegségekről tud beszélni, mint a nyugat-nílusi vírus, az Usutu-vírus a szívférgesség, bélférgesség, ez utóbbiak elsősorban a kutyákat támadják meg.

Az emberre veszélyesek közül a nyugat-nílusi vírust emelte ki. Az bejelentésköteles, 2003 óta van az országban, akkor először libákban mutatták ki, azóta az esetszám évi 5-10 között alakult. Tavaly nőtt sokat, 180-200 ember kapta el, idén még nem tudjuk, mert főleg augusztusban szoktak jelentkezni ezek a megbetegedések. Ennek a halálozási aránya nagyon minimális.

Ez alapvetően madárvírus, az emlősök „zsákutcát” jelentenek neki; ha egy ember megfertőződik, tőle nem tudja átvenni egy szúnyog, mert nem ér el akkora koncentrációt az emberi vérben. 70-75 százalékban teljesen tünetmentes, 20-25 százalékban enyhe influenzaszerű tüneteket okoz, és nagyon minimális esetben okozhat idegrendszeri tüneteket embernél.

Emberi malária a '60-as évek óta nincs Magyarországon, abban az értelemben, hogy valaki itthon fertőződne meg. Csak az fordul elő, hogy valaki elmegy nyaralni, és ott kapja el, viszont már itthon mutatják ki. Jelenleg még nincs maláriaveszély.

A Magyar Tudományos Akadémián (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja által a témában tartott konferenciáról itt és itt tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2019. augusztus 28., szerda 15:00
Műsorvezető: Kárpáti János