„Klubrádió
Reggeli gyors

Gumiabroncsban tenyészik a „migráns” szúnyog

9/07/2019 16:49

| Szerző: Klubrádió

Az évről évre betelepülő ázsiai tigrisszúnyog sok kórokozót terjeszt és eredeti élőhelyeit szimulálva Európában gumiabroncsokban, virágládákban, eldobott szemétben fejlődnek a lárvái. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja a lakossággal együtt térképezi fel, mennyire terjedt el Magyarországon ez a rovar.

2019. július 09. Reggeli gyors / részlet, Soltész Zoltán (19.06.19.)
07:10
00:00
Soltész Zoltánt, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársát kérdeztük arról, hogy a klímaváltozással több lesz a szúnyog; ők pedig a lakosság segítségét kérik az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos információk gyűjtésében.

Elmondta, honlapjukon, a www.szunyog.okologia.mta.hu címen olvasható, hogy miről ismerhető fel a zebraszúnyognak is nevezett rovar, és az, hogy hova várják a fényképeket, sőt, magukat a példányokat. Ez egyébként viszonylag kisebbfajta csípőszúnyog, alapszíne teljesen fekete, nem szürke, és nagyon kontrasztosan fehér mintázata van, további különös ismertetőjele pedig, hogy a tor hátán van egy fehér csík. Soltész Zoltán hozzátette, nagyon sok fényképet kapnak, és fényképen már lehet látni, milyen egy szúnyog mintázata.

A lakosság segítségét is kérve az ázsiai tigrisszúnyog magyarországi élőhelyeit térképezik fel, mivel ez az állat minden évben újra betelepül. Azt nézik, hogy alkot-e stabil populációt. Ezek a csípőszúnyogok kórokozókat terjeszthetnek, a hazaiak is, és az a kérdés, hogy melyik szúnyog melyik kórokozóval „kompatibilis”. Az ázsiai tigrisszúnyog elég sokféle kórokozót, például a sárgaláz vagy dengue-láz vírusát továbbíthatja. Ezek a betegségek még nincsenek hazánkban, ehhez az kellene, hogy egyrészt meglegyen a kórokozó, másrészt stabil populációja alakuljon ki a szúnyognak, mégpedig a kettő egyszerre.

A hideg teleket nem éli túl az ázsiai tigrisszúnyog, ami segíti az elszaporodását, hogy eredeti élőhelyén, Ázsiában odúlakú szúnyog, faodvak vizében fejlődnek a lárvák. Azért tudott nagyon jól elterjedni Európában, mert olyan helyeken fejlődik, amelyek „szimulálják a faodvakat”, mint a gumiabroncsok, virágládák, eldobott szemét, tehát ahol felgyűlik a víz és nem érintkezik közvetlenül a talajjal.

Elsősorban Dél- és Délnyugat-Magyarországról van adatuk ennek a szúnyognak megjelenéséről, de a fővárosból is – közölte Soltész Zoltán.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors 
2019.07.09. 08:40
Műsorvezető: Dési János