„Klubrádió
Állatbarát

Rejtélyes állatok - A denevér

10/05/2020 08:53

| Szerző: Klubrádió

A denevérek többnyire barlangokban laknak, de vannak olyan fajok, amelyek településekhez kötődnek, például egyházi épületekhez, vagy éppen redőnyszekrényekbe költöznek be. 

2020. május 08. Állatbarát (2020. május 08., péntek 14:00)
24:42
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória

A denevérekkel kapcsolatban számos tévhit és előítélet él az emberekben, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a szervezeten belül működő MME Emlősvédelmi Szakosztály egy most induló, négy országot tömörítő együttműködési akció keretében igyekszik eloszlatni.

Erről beszélgettünk Nagy Dénessel, a BAT4MAN projekt munkatársával, aki elmondta, a programban Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közösen vesz részt, aminek célja a denevérek országhatárokon is átnyúló, összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és egy fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken. Az elkövetkező két évben a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése történik oly módon, hogy a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap.

A denevérekkel kapcsolatban egy tény, hogy háborítatlan erdőkben lévő barlangokban laknak, ami sok esetben így is van, de vannak olyan fajok, amelyek településekhez kötődnek, például egyházi épületekhez, illetve minden évben vannak olyan időszakok, amikor redőnyszekrényekbe költöznek be, vagy épületfelújításkor derül ki, hogy élnek kolóniák az épület réseiben. Sok faj kötődik mezőgazdasági területekhez, amelyek az ezeket elválasztó fasorok odvaiban laknak. Itt lehetnek konfliktusok az emberrel, amiket olyan szempontból kell megoldani, hogy az embernek és a denevérnek is jó legyen. Néhány faj például telente barlangokba vonul, nyaranta viszont erdős területeken élnek, ők például remekül megtalálják a helyüket a redőnyszekrényben is. Ők már az alkalmazkodást tehát megtették, innentől kezdve nekünk kell megtalálni ennek a módját.

Ha védett denevérfaj fészkel egy lakóépületben, ami felújításra szorul, ezt megfelelő természetvédelmi engedélyek birtokában lehet csak megtenni. A projektben például ilyen fajta templomtorony felújítások lesznek, amik mintául szolgálhatnak a felújítások számára.

 

Az életük még mindig rejtélyes az ember számára

A denevérekről még mindig nem tudunk eleget, amit tudunk, az is néhány lelkes kutatónak köszönhető. Az életmódjuk eléggé rejtélyes, így adathiányos fajnak mondható. A kutatásukban éppen ezért különböző trükkös módszerekre van szükség. Vannak olyan detektorok például, amik erdőbe kihelyezve, a fajok hangjainak különbségei alapján tudják felmérni a különböző populációk nagyságát.

A legutóbbi időben sokszor lehetett hallani a kártevő rovarok nagyszámú jelenlétéről, a változó klíma miatt új fajok is megjelentek, ezeknél a rovarafajoknál pedig fontos lenne, hogy a természetes ellenségeik, például a denevérek kordában tartsák a létszámukat. Éppen ezért, aki mezőgazdasági tevékenységet végez, vagy a szúnyogok keserítik az életét, azoknak elemi érdeke, hogy a denevéreket védjük, és olyan helyzetet teremtsünk nekik, amik az életkörülményeket javítja.

Az adás további részéből az is kiderül, milyen messzire “lát” a denevér az ekholokációs képességével, illetve mennyire használják a szemüket a vándorlásuk során.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Állatbarát
2020.05.08. 14:00
Műsorvezető: Lay Viktória