„Klubrádió
Állatbarát

Az állatkert élete nem áll meg

26/04/2020 07:08

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Március 16-án bezárta a kapuit a Szegedi Vadaspark, de az állatkert élete nem állt meg. Szinte folyamatosan új állatok születéséről tudnának beszámolni.

2020. április 24. Állatbarát (2020. április 24., péntek 14:00)
20:11
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Az idei szenzációt egyértelműen Zuri, a törpevíziló-borjú jelentette, aki Tigi és Chipo harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot, akiről Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgató elmondta, napközben édesanyjával a kifutóban élvezi a tavaszt. Igazi különlegességek a nemrég született kea fiókák is, hiszen ők az első Magyarországon kikelt keamadarak. A faj természetes élőhelyén a kipusztulás szélére került a helyi farmereknek köszönhetően, akik szerint - tévesen - az ő kincset érő birkáikat bántja ez a madár, ami miatt a faj irtásába kezdtek. Tény, hogy egy nagyon intelligens, ügyes madárról beszélünk, aki egy autóról képes leszerelni az ablaktörlőtől kezdve az összes műanyag alkatrészt, amit csak megtalál, de ennél nagyobb ártalmat nem tesz a környezetében.

Rajtuk kívül kis kenguruk, kecskék és egyéb állatok is születettek, akik nagy örömet jelentenének most a látogatóknak - ha látogathatnák őket. A most született állatoknak újdonság lesz, ha újra megnyitnak a kapuk, de Veprik Róbert nem tart attól, hogy ebből probléma lenne majd, hiszen ezek az állatok generációk óta fogságban élnek, a szülők hozzászoktak már az emberekhez, a kicsik pedig az ő mintájukat követve hamar el fogják fogadni a kíváncsi szemeket. Ha mégis stresszt tapasztalnak az állatokon, arra is megvannak a forgatókönyvek. A selyemmajmok például távolságtartóak, stresszesebbek, ugyanúgy, ahogy a nagymacskák közül az oroszlánok, jaguárok, az ő esetükben nem engedik rögtön közel a közönséget, csak miután az édesanyjuk már biztosan, stabilan eteti őket.

Mind a törpevízilovak, mind a keák az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretén belül vannak most a Szegedi Vadasparkban, akiket sikeresen tudtak szaporítani is. A tenyészprogram lényege, hogy az állatkert tenyészállatokat kap, amelyek a program részeként azért vannak ott, hogy utódokról gondoskodjanak. Az állatokat ingyen kapják, ahogy az utódokat is ingyen adják tovább, ezzel kizárva az állatkereskedelmet. Emellett a tenyészállatokat úgy próbálják összepárosítani, hogy figyeljenek a genetikai sokféleség megőrzésére is. Amikor a kicsi eléri a megfelelő kort,  akkor másik állatkertbe kerül, ami Veprik Róbert szerint nagyon fontos, hiszen így tudják a faj hírét máshová is eljuttatni. Az is felmerülhet, hogy az utódokat a természetbe engedik vissza, ezt viszont nagyon szigorú szabályok mellett tehetik meg, és leginkább a helyi kormányokon és természetvédelmi hatóságokon múlik, hogy megvalósulhat-e.

Ennek megfelelően Zuri is el fog költözni, aki több társával együtt most örökbe fogadható. Ennek már nagyon régi hagyománya van az állatkertekben. Örökbefogadáskor a befizetett összegért cserébe többek között kapunk egy oklevelet, valamint részt vehetünk az éves állatkerti szülői értekezleten, ahol megismerkedhetünk az állattal - akár be is mehetünk hozzá, ha ez lehetséges -, illetve kulisszatitkokat is megtudhatunk az állatkertről. Veprik Róbert kiemelte, most kimondottan szükségük van a támogatásra. Az önkormányzat ugyan segíti a túlélésüket, de nagyon sok munkát le kellett állítani, hogy átvészeljék ezt  az időszakot. A szükséges plusz beruházásokhoz és a zökkenőmentesebb működésre kérnek most segítséget. A bevételek kiesésével ez a pénz hatalmas hangsúlyt kapott.

Az igazgató hangsúlyozta, az állatok nem éheznek, és ez elő sem fordulhat, altatásra sem kerülhet sor semmiképpen, kötelességük gondoskodni az állataikról, pont mint egy kutya- vagy macskatulajdonosnak.

A járvány a bevételeken kívül más területeken is befolyásolja az állatkerteket. Sok állat szállítása most meghiúsult, épp a napokban érkezett volna az új indiai orrszarvú Varsóból, a határok lezárása miatt ez azonban elnapolódott. Elkészült az új orrszarvúház is, amit nem tudtak megnyitni. Ezen kívül jelentősen felmentek a takarmányárak, a zöldség-gyümölcs piac is megijedt, de Szeged környékén nagyon sok zöldségtermesztőtől a nem piacképes zöldségeket ingyen és bérmentve kapják meg, ami kiváló minőségű takarmányt jelent az állatoknak.

Az erre az évre tervezett programtervük több ponton sérült, a húsvét elúszott, ahogy a május elseje is el fog. Veprik Róbert viszont úgy készül, hogy amint kiadják a határozatot, hogy az állatkertek bármilyen formában kinyithatnak, ők másnap már ki is nyissanak, a programokat pedig a hatályos jogszabályok szerint fogják megvalósítani. Persze senki nem tudja, ez mikor lesz, viszont ha mondjuk augusztusban láthatjuk újra Zurit, a törpevízilovat, a most 40-50 kilós borjú addigra már 100-150 kilogrammos lesz, bár a bájából nem sokat fog veszíteni. De hogy ne maradjunk le semmiről, a Szegedi Vadaspark közösségi oldalain nyomon követhetjük Zuri és a többi állat felcseperedését is.

Az adás a fenti lejátszás gombra kattintva meghallgatható. A címlapi képen Zuri szerepel.

Állatbarát
2020. április 24. péntek 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória