„Klubrádió
Belső közlés

Gáli József: Szúnyogok és nemeskócsagok

7/06/2020 14:54

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától az egész karanténidőszak során a Klubrádió honlapján minden nap közzétettünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. A sorozat még egy hétig, jövő vasárnapig tart. Vasárnaponként általában egy hosszabb írást osztunk meg a hallgatóinkkal. Ma Gáli József Szúnyogok és nemeskócsagok című elbeszélésének részletét hallgathatják meg Kornis Mihály író előadásában.

2020. június 07. Belső közlés (2020.06.07. Gáli József)
28:39
00:00
Belső közlés című irodalmi műsorunk karanténkiadásában Gáli Józsefnek már két írását is bemutattuk itt a honlapon: a Farkaskutyák című elbeszélését, amelyben Angyal Istvánnal való megismerkedését meséli el az auschwitzi rámpán, valamint két önéletrajzi karcolatát, amelyekben az emlékezés és a szabadság összetettségére derít fényt. Korábban a Belső közlés műsorában özvegye, Balla Margit grafikus emlékezett rá, majd Kornis Mihály író is felolvasott egy egész órányi anyagot prózai műveiből. (Aki többet szeretne olvasni Gáli Józsefről, azt itt és itt megteheti.)

A mától a Klubrádió honlapján is meghallgatható, Szúnyogok és nemeskócsagok című elbeszélése is ebben az adásban hangzott el először. Ez az írás a Gáli halála évében, 1981-ben megjelent könyvének címadó novellája és a kötet legfontosabb darabja, amelynek most a második részét hallgathatják meg Kornis előadásában. Az ide kattintva teljes terjedelmében szövegesen is elérhető eredeti írás első része 1944 előtt játszódik, melyben a kamasz elbeszélőhöz házitanítót fogadnak, Szücs Imrét, a jó tanuló menő srácot – öt évvel később ugyanakkor az ifjú már az új rendszer besúgójaként látja őt viszont. A novella abszolút különlegessége, hogy történelmi értékű dokumentummal ér föl az 1958-ban felakasztott Tűzoltó utcai ’56-os felkelőparancsnok, Angyal István életének néhány epizódját illetően. Gáli és Angyal ugyanis legjobb barátok voltak – legszűkebb baráti körükhöz tartozott még Eörsi István és Csongovai Per Olaf is, amiről ide kattintva hallgathatják meg Eörsi István versét –, és Gáli dokumentarista jelleggel, fiktív betétek nélkül tudósít Angyal szavairól és magatartásáról. Ami az egyik legjelentősebb konszenzuális nemzeti hősünkhöz való emberi hozzáférést is megkönnyíti, hiszen a szövegből kirajzolódik, hogy Angyal – tettrekészsége és igazságossága mellett – mennyire mai nyelven beszélt és milyen elementárisan jó szövege volt.

Az elbeszélés a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg, illetve itt olvasható.