„Klubrádió
Állatbarát

A COVID-19 és a macskák

22/06/2020 17:07

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

2020 áprilisában az Európai Macskaegészségügyi Tanácsadó Testület (ABCD - Advisory Board on Cat Diseases) új irányelveket adott ki a COVID-19 kórokozója és a macskák kapcsolatáról. Dr. Szilasi Anna, az Állatorvostudományi Egyetem egyetemi tanársegédjével beszélgettünk.

2020. június 19. Állatbarát (2020. június 19., péntek 14:00)
21:35
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Ezek az irányelvek 2020 áprilisi adatok alapján készültek, de még a mai napig nincs bizonyíték arra, hogy reverz zoonózis történne, tehát, hogy a macskák embert viszafertőznek, így ez továbbra is helytálló. Azt már kimutatták, hogy az emberről állatra át tud tevődni a vírus. A macskák és a görények egy publikáció szerint picit fogékonyabbak bizonyultak más állatoknál a vírussal szemben, a kutyák és más fajok inkább “ragályfogóként” funkcionálnak. Azt is fontos kiemelni, hogy a macskáknál sem alakul ki számottevő esetben fertőzés. Ha a vírus át is kerül a macskára, nem valószínű a megbetegedés.

cica
 

Ha egy szervezet vírushordozó lesz, miért nem lesz belőle szükségszerűen vírusürítő is? Dr. Szilasi Anna szerint ez a vírus tulajdonságaitól függ. Amikor bekerül a szervezetbe egy vírus, onnantól kezdve a szervezet egy tárgyként tud viselkedni, tehát egy darabig hordozza azt. Ha a vírus megtelepszik bizonyos sejtekben (ez attól függ, a vírus milyen sejteket preferál, hova tud kapcsolódni), még mindig nem biztos, hogy el is tud kezdeni szaporodni. Ha viszont elkezd szaporodni, onnantól már közelebb kerülünk ahhoz, hogy a gazdaszervezet ürítse is a vírust, de még mindig nem törvényszerű, sok lépcsőnél elbukhat a dolog.

De mi a különbség a kutyák és a macskák között? Egyrészről sejtszintű, receptorszintű eltérések is vannak a fajok között, másrészről a vírus affinitása is teljesen más lehet. Ez a mostani koronavírus csak egy tagja egy óriási családnak, rengeteg fajnak vannak különböző koronavírusai, amelyek más fajokat nem képesek megbetegíteni. Jelen esetben azt kell feltérképezni - amihez még nem rendelkezünk elég információval -, hogy ennek a típusnak pontosan milyen tulajdonságai vannak, milyen típusú sejteket fertőz, milyen receptorokon át, milyen gazdaszervezetből származik. Feltételezik, hogy egy denevér eredetű vírus mutálódott egy közti gazdán keresztül, vagy direkt át az emberre, tehát a lépcsőzetesség során lehetnek olyan válaszok, amik magukban rejtik azt, hogy miért pont a macska és a görény, és miért nem a kutya vagy bármi más fogékony rá.

cica

A fertőzött macskáknál is főleg légzőszervi tüneteket írtak le, illetve kísérletes fertőzéseknél kismacskákban leírtak bélcsatornabeli replikációt és enyhe emésztőszervi tüneteket is, ez egybevág nagyjából a humán adatokkal.

Az általános szakmai ajánlás világszinten az, hogy a gazdik nyugodjanak meg, ne szabaduljanak meg az állatuktól. Attól, hogy új típusú koronavírusra utaló tünetek mutat, még nyugodtan együtt élhetünk a cicával, az alap higiéniai szabályok betartásával. Ez persze nem azt jelenti, hogy hipóval kell lemosni az állatokat, sőt ezt véletlenül se. Borzasztó egészségkárosító és abszolút nincs rá szükség - hívja fel a figyelmet a szakember.

cica

És aki egy ágyban alszik a háziállataival? Nő-e kockázata, hogy elkapja a különböző betegségeket? Alapvetően tisztább, ha nem alszik az ágyunkban az állat, de ha betartjuk az alap higiéniát, rendszeres állatorvosi ellátásban részesül, nem lesz nagyobb az egészségügyi kockázat. Ha tünetet mutat az állat, ajánlott az egy ágyban alvást kerülni, vagy az egyéb, közeli kontaktusokat.

Állatbarát
2020. június 19. péntek 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória