„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Mennyire igazak a macskás szóbeszédek?

8/06/2020 13:31

| Szerző: Klubrádió

Vajon igazak-e a macskákkal kapcsolatos városi legendák? Ha fehér a cicánk, akkor biztosan süket; ha pedig vörös, akkor fiú? A macskák a hátsó lábukkal tényleg mindig ugyanoda lépnek, ahova az elsővel? A négylábú kedvenceinkkel kapcsolatos szóbeszédek valóságtartalmáról beszélgettünk Pongrácz Péter etológus-biológussal.

2020. június 02. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Pongrácz Péter (20.06.02.)
09:45
00:00
Ha fehér, akkor valószínűleg süket

Az igazi hófehér cicák között a normálishoz képest tényleg sokkal nagyobb valószínűséggel fogunk süket egyedeket találni. Ugyanis a macska fehér színéért  külön gén felel, és ha ez a gén benne van az állatban, akkor más tulajdonságaira is hatással van. Ez a bizonyos gén nem csupán a szőr színét határozza meg, hanem általában kék szemszínt okoz. De a belső fül fejlődését is befolyásolja, ezáltal süketséget idézhet elő. Bár ilyen esetekben a szemszín és a süketség nem 100 százalékosan alakul ki, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy az egyed egyik vagy mindkét szeme kék legyen, de, ha már a fehér szőrszínhez a kék szemszín párosul, akkor magasabb a valószínűsége a süketségnek is – osztotta meg ezt az furcsaságot Pongrácz Péter.

Ha vörös, akkor fiú

Ha a macska teljesen fehér vagy vörös, nagyobb valószínűséggel fiú, mint lány.

Az emlősök ivarát a nemi kromoszómák határozzák meg, és – ugyanúgy, mint az embernél – a kandúrban XY kromoszóma, a lány macskában két X kromoszóma van jelen. A vörös színért felelős gén viszont az X kromoszómához kötődik. Ha a fiú macskában az anyukájától örökölt X kromoszómán vörös szín van, akkor a macska vörös lesz. Mivel a lány macskában két X kromoszóma van, ezért, ha egyiken ott a vörös szín, de a másikon nincs, akkor tarka macska születik. Az úgynevezett kalikó vagy trikolor színű macskák, amelyek általában fehér-fekete-vörös tarkázottságúak, akkor lányok; kivéve, ha a kiscica genetikai rendellenességgel jön világra, csak ilyen esetben lesz mégis kisfiú – jegyezte meg a biológus.

Bajusz és tappancsok

Igaz az a legenda is, ami azt állítja, hogy a macskák a bajszuk segítségével tájékozódnak. A macska bajuszszőrei, ahol azok beilleszkednek a szőrtüszőbe, idegvégződéssel vannak körülvéve, ezek úgynevezett tapintóidegek. A hosszú macskabajusz úgy működik, akár egy emelő: ha valamihez hozzáér, irritálja az idegvégződéseket, emiatt az állat nagyon jól tud tájékozódni a közelében lévő akadályokkal kapcsolatban, mivel könnyen érzékeli azokat.

Az is valós állítás, hogy a macska a hátsó lábával pontosan ugyanoda lép, ahová az elsővel. De, csak akkor, amikor az állat normális tempóban halad, ahogyan gyorsít, úgy vágtázni fog és ekkor már teljesen másképpen mozgatja a lábait. - osztotta meg az érdekességeket a szakértő.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2020. június 2., kedd 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes