„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Veszélyben a nagy budapesti állatotthon

28/02/2019 13:16

| Szerző: Klubrádió

Rövid időn belül bezárhat a több száz gazdátlan állatot gondozó fővárosi HEROSZ menhely. Az egyesület az adóbevallás-készítés szabályainak változása miatt került kritikus helyzetbe.

2019. február 25. Ötös - Para-Kovács Imrével-részlet/HEROSZ menhely (2019.02.25.)
10:57
00:00
Nagyot zuhant a civil szervezeteknek címezett 1 százalékos adófelajánlások összege. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy 2017-ben az adóhatóság bevezette, már a magánszemélyeknek sem kell adóbevallást készíteniük, ezt megteszi helyettük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság aztán, az adózóknak a bevallásaik ellenőrzésére adott határidő lejártával, automatikusan hivatalosnak tekinti a nyilatkozatok, azokat is, amelyeket nem is látott az adózó.

Korábban, amikor mindenki saját maga töltötte ki a bevallását, plusz munka nélkül és időben dönthetett az 1 százalékos felajánlásáról, az új rendszerben azonban csak azok a tudatos adózók tudnak rendelkezni az összeg felett, akik anélkül, hogy köteleznék őket erre, belépnek a NAV online nyilvántartási rendszerébe.

Várható volt tehát, hogy csökken a civil szervezetek és egyházak támogatása, miközben sokuk számára az 1 százalékokból kapott összeg kiemelt tétel volt a bevételeik között.

Ilyen szervezet a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) is, amelynek több településen vannak állatotthonai. A HEROSZ budapesti menhelyének vezetője, Szekeres Gábor elmondta, mostanra elfogyott az országos szervezet tartaléka, ezért a fennmaradása is kérdéses. Az új adóbevallási rendszer miatt 10 millió forinttal kevesebb érkezett a számlájukra, így a HEROSZ fővárosi állatotthona, hacsak nem kap azonnali pénzbeli segítséget, még 3-4 hónapig működhet jelen formájában.

 
Cica a HEROSZ-ban
 

A Brassói-Nyél utca sarkon működő budapesti HEROSZ három évtizede fogad be megunt, elkóborolt, gazdátlan állatokat, a menhelyen nem csak a kutyák vagy macskák kaphatnak második esélyt, hanem madarak, teknősök, kígyók, birkák, kecskék, rágcsálók vagy éppen nyulak is. A szervezetben szakértők, állatvédők és önkéntesek elhivatott munkájának köszönhetően, nem csak új otthonra találnak az árva állatok, hanem lelkileg is gyógyulnak. Folyamatos közös kirándulásokat, sétákat szerveznek a szervezet tagjai, így az állatok, nem csak a kennelben töltik a napjaikat.

Az országos társaságot a nagy polihisztor, természettudós Herman Ottó hozta létre még 1882-ben. Magyarország első, sokáig egyetlen állatvédő egyesülete Európában is az elsők között alakult meg.

A HEROSZ-t telefonos adományvonalon és közvetlen utalással is segíthetik. Az ADJUKÖSSZE adományvonal az 13600-as telefonszámon hívható, majd az automata bejelentkezése után meg kell admi a HEROSZ kódját: 40. Ugyanerre a számra sms is küldhető, amiben szintén a 40-es kódot kell beírni. Egy telefonhívás vagy egy sms üzenet értéke 500 Ft, amit meg is kap az egyesület.

Ha valaki nagyobb összeggel szeretné segíteni az állatmentők munkáját, akkor a HEROSZ BUDAPESTI SZERVEZETE 11707024-20151483-as számlaszámára utalhat. (IBAN: HU16 1170 7024 2015 1483 0000 0000; SWIFT kód: OTPVHUHB)


Megjegyzés: A Klubrádió több munkatársa is a HEROSZ budapesti állatotthonából fogadott örökbe kutyát. Szeretjük a HEROSZ-t.