„Klubrádió
Popfilter

Muszáj szelfizni a gorillával

6/12/2018 12:00

| Szerző: Klubrádió

Nagy divat manapság úti blogot írni, de lehet, hogy többen csinálják, mint kellene. Ahhoz, hogy valaki jó beszámolókat készítsen, nem elég, ha csupán bevállalós turistaként utazgat a világban. Az utazóbloggerek élete amúgy csillogónak tűnhet, de aki komolyan veszi a műfajt, nagyon sok áldozatot hoz és nagy anyagi kockázatot vállal – derült ki a Popfilter december eleji adásából.

2018. december 05. Popfilter 2018.12.05. (49.hét)
00:00
00:00

Manapság mindenki travelblogger akar lenni. De mi van a csábító Insta-fotók mögött? Hogyan viselkedik egy felelős blogger, ha úton van? Mit tanulhat az újságíróktól? Hogyan kell viszonyulnunk más országok számunkra furcsa szokásaihoz? Hogyan alakult át az ismeretterjesztés az internet megjelenésével? Mi a szerepe manapság a kultúránkban? 

Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Popfilter, amelynek vendége Balogh Boglárka újságíró, fotós volt. Az utazóval aki már a fél világot bejárta, Csepelyi Adrienn riporter beszélgetett, például arról is, hogy talán túl sok már a travelblogger nálunk.

Régen mindenki divatmodell akart lenni, aztán dj, most pedig trendi utazóblogger – jegyezte meg Balogh Boglárka. Szerinte azonban csak az tud jó beszámolókat írni, fotózni, aki mélyebben beleássa magát az idegen kultúrákba, folyamatosan fejlődik, tájékozódik, hogy valóban belelásson a felkeresett ország életébe, tehát nem csak „turistáskodik”. 

És persze fontos a nyelvtudás, valamint az anyagi háttér is, egy-egy felkerekedés ugyanis komoly befektetést igényel, amely egyáltalán nem biztos, hogy visszajön az élményekből írt könyvből vagy az út során készített fotókból. 

  Tevetulajdonos mutatja be állatát a híres puskári tevevásáron, amit Rádzsasztán indiai szövetségi államban tartanak meg minden évben

 

Csillogónak tűnik az utazóblogger élete, de rengeteg áldozatot kíván. A műfaj művelői nomád életet élnek, akár minden második héten teljesen új országban ébrednek, amit, bármily érdekes is egy darabig, örökké nem lehet bírni, ettől is kiéghet az ember. 

Az utazóbloggernek is kell tehát biztos pont az életében, egy olyan hely ahová hazajárhat, ahol újra feltöltődhet, és ahol úgymond, normális életet élhet. Ő például nagyjából négyhavonta érzi azt, hogy haza kell jönnie az európai kultúrába, együtt lenni a szeretteivel és feldolgozni az úton szerzett élményeket – tette hozzá.

A Popfilter vendége ezután sok más mellett, arra is rátért, milyen egy tevefesztivál, miért problémás fotózásról beszélgetni egy éppen páviánra vadászó törzs tagjaival, vagy közös szelfit lőni egy ugandai hegyi gorillával, meg arról, miért kell mégis elkészíteni ezeket a képeket.

A Popfilter december 5-ei, szerdai adásának hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! Fotó: Pixabay