„Támogassa
Esti gyors

Karácsony nem hagyja annyiban a Liget-projektet

17/10/2019 18:45

| Szerző: Klubrádió

Megtámadják a bíróságon a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, Tarlós a megbékélés miatt kaphat díszpolgári címet, utálja a Szabadság téri emlékművet, de társadalmi egyeztetést szeretne róla, a Tiborcz-adón pedig már dolgoznak - Karácsony Gergely-interjú.

2019. október 17. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (19.10.17.)
13:45
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezi, hogy elődjeit, Demszky Gábort és Tarlós Istvánt válasszák Budapest díszpolgárává; hallgatóink a Facebookon azt kérdezték, miért ajánlja ezt fel Tarlósnak? Karácsony úgy véli, mindent abból a perspektívából kell nézni, hogy ez a város a közös otthonunk. Jövőre, amikor a díszpolgári címekről dönthet a közgyűlés, harminc éves lesz az önkormányzati rendszer. Új politikára van szükség és az elmúlt kilenc évben a kormány nagyon sokat elvett a budapestiek szabadságából. De kicsit nagyobb léptékben nézve meg kell becsülni ezt a 30 évet, noha nem gondolja, hogy elődei minden szempontból tökéletes munkát végeztek volna (erre amúgy senki se lenne képes). De ne akarjunk kiradírozni valakit a történelemkönyvből, ha egy vagy két évtizedig a város vezetője volt – mondta az ellenzéki politikus. Most, hogy ilyen nagy felhatalmazást kapott, a választók több mint 50 százaléka mögötte áll, Karácsony úgy érzi, itt az ideje a béketeremtésnek, az indulatok csitításának.

A Szabadság téri emlékműről azt mondta: általában nincs jó vége, ha a politikai kurzusok ráerőltetik az ideológiájukat a közterekre, de az emlékmű még ebből a sorból is kilóg, olyan mértékben torzítja a történelmi tudatot, hogy nagyon nehéz vele együtt élni. Ezzel együtt vannak, akik szerint inkább mégis ott kellene hagyni, ahol van, vegye körül az a fajta emlékezetpolitika, amelyet az Eleven Emlékmű csoport képvisel. Karácsony szerint érdemes lenne erről társadalmi vitát folytatni. Ő „gyűlöli” ezt az emlékművet, és inkább azokkal ért egyet, akik szerint ne maradjon Budapesten, de ehhez kell a kerület közreműködése is, és az V.-ben nem győzött az ellenzék.

A Tiborcz-adót akkor tudják kivetni, ha a kerületek nem élnek ezzel a lehetőséggel és hozzájárulnak ahhoz, hogy a főváros bevezesse. Komolyan gondolja, ahogy a programja többi részét is. Szerencsére a kerületek többségében az ellenzék győzött, így már készítik a jogszabály részleteit.

Szeretne úgy viselkedni, ahogy egy normális főpolgármesternek kell, és ebben benne van, hogy találkozzon a miniszterelnökkel, függetlenül attól, mit gondolnak egymásról. Nem akarja feladni a labdát senkinek, aki szerint ő nem lenne együttműködő Budapest érdekében. Pénteken hivatalba lép, elküldi a levelet a miniszterelnöknek.

A Liget projektnél az index csütörtöki cikke szerint nagyon sok mindent nem lehet tenni, mert az állam kivette a döntést a kerület és a főváros kezéből. Karácsony szerint alapvetően elhibázott a projekt, a park természetközeli jellegét kellene megerősíteni. A zuglói önkormányzat most kapta meg az egyik függő hatályú határozatot egy épület építési engedélyéről, amit megtámadnak a bíróságon; úgy tudja, a Néprajzi Múzeumnak nincs engedélye. Az építési szabályzatot úgy módosítják az első ülésen, hogy új épület ne épülhessen a Városligetben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. (Címlapi kép: 

Esti gyors
2019. október 17., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János