„Klubrádió
Reggeli gyors

Mennyi? 4400 milliárd. De mi?

25/10/2019 16:11

| Szerző: Klubrádió

Tarlós kilenc éve volt Budapest aranykora, állította Gulyás Gergely a Kormányinfón. Majd számokat sorolt. Bolgár György pedig számolt.

2019. október 25. Reggeli gyors - részlet 19.10.25. Bolgár György
05:04
00:00

Tarlós István regnálása alatt mintegy 2.000 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be a fővárosban, és további 4.4000 milliárdnyi van még folyamatban, ez volt tehát Budapest aranykora. Erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, azt sugallva, hogy Demszky Gábor főpolgármestersége idején nem történt semmi.

Bolgár György a Reggeli gyorsban először ezt a semmit vette számba. Demszky idejében épült két új Duna-híd, megépült a körgyűrű nagy része, lett új Honvédkórház és számos más kórházat felújítottak. Felújították a 2-es metrót, ide új szerelvényeket is vásároltak. A 4-es metró építése a kudarcok közé sorolható, ugyanis nagyon sokat késett, de nem Demszky miatt.

És akkor nézzük azokat a számokat, amelyeket Gulyás Gergely sorolt. A 2000 milliárdnyi befejezett beruházást sem könnyű számba venni, de a folyamatban lévőknél sehogy sem stimmelnek az adatok. Ha a legnagyobbat vesszük, az a Városliget (ami az eredeti terveknek megfelelően valószínűleg nem készül el), értéke 250 milliárd forint. A Puskás Ferenc Stadion gyakorlatilag már elvitt 190 milliárdot, az nem nevezhető folyamatban lévő beruházásnak, a kézilabdacsarnokhoz még hozzá sem fogtak, az lenne 100, az atlétikai központ 150 milliárd forint, szóval úgy 500 milliárdnál tartunk. Ott van még a Vár felújítása, intézmények felköltöztetése és a 3-as metró felújítása, tehát mondjuk 600 milliárd az eddigi összeg. Akkor mit beszél Gulyás Gergely? Milyen 4.400 milliárdról van szó?

Még ha hozzávennénk a beruházásokhoz mondjuk évi 10.000 lakás megépítését, irodaházak felhúzását, akkor sem lennénk a közelében sem a Miniszterelnökséget vezető miniszter által emlegetett számnak. Egyébként sem vehetjük hozzá, mert ahhoz semmi köze Tarlós Istvánnak, a lakásokat, irodákat magánberuházók finanszírozzák, nem a főváros.

A számvetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2019.10.25. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert