„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes Balázs: A kormány is hanyatt esett Mészárosék áraitól

6/09/2019 18:55

| Szerző: Klubrádió

Megtörténhetett volna, hogy nem rendezik meg a 2022-es kézilabda-Európa-bajnokságot, ha nem érkezik alacsonyabb ár az új budapesti kézilabda-csarnokra - mondta Fürjes Balázs államtitkár.

2019. szeptember 06. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (19.09.06.)
19:24
00:00

Fürjes Balázst, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt elsőként arról kérdeztük, hogy megépült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusa. Azt mondta: a MOME alkotóközösségével együtt építették fel, határidőn és költségkereten belül, magyar tervezőkkel, magyar kivitelezőkkel. 15 ezer négyzetméteres közpark épült, amely nyitva áll a lakosság előtt, és az egyetem könyvtára is közkönyvtár.

Úgy fogalmazott: a kivitelező egy Market nevű cég volt, amelyet nyílt európai uniós pályázaton választottak ki, és a legolcsóbb ajánlat nyert. (A Market Zrt. Garancsi István, a korábbi Videoton, jelenleg MOL Fehérvár futballcsapat tulajdonosának cége. Ő a miniszterelnök jó barátja, akinek magánrepülőgépével utazik időnként Orbán Viktor.) Fürjes jelezte: lehettek volna nemzetközi ajánlatok, a kírást az EU minden nyelvén közzétették. Szerinte egyébként a külföldi vállalatok azért nem jönnek, mert most jó építőipari cégnek lenni Európában, mindenhol munkabőség van.

Az épülő Puskás Ferenc Stadion
 
Az épülő Puskás Ferenc Stadion 2019. május 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 


A Nemzeti Olimpiai Központ kapott 11 milliárdot a kormánytól, ez most mire szolgál? - tettük fel a kérdést. Fürjes Balázs közölte: a Puskás Ferenc stadion ára nem emelkedett, vélhetően novemberben át is adják majd. A környezetét viszont rendezni kell: a többi között lesz közpark, játszótér, parkoló. A stadion végösszege nettó 140 milliárd forint. Műsorvezetőnk jelezte: két héttel később megjelent egy hír további 2,36 milliárdról. Fürjes Balázs ugyanakkor nem tud róla, hogy hozzá kellene tenni egy fillért is a Puskás stadion építéséhez.

Az államtitkár szerint az az igazi kérdés, hogy egy Magyarország méretű országnak és egy Budapest méretű városnak szüksége van-e nemzeti stadionra, amelyben modern rendezvényközpont, koncertek, konferenciák, kiállítások, bankettek is lehetnek. Az árral kapcsolatos bírálatok miatt összegyűjtötték, hogy nemzetközi szinten mennyiből épültek ilyen stadionok, szerintük Puskás egy „közepes árszínvonalú” aréna. A tokiói olimpiára most épül egy szintén 70 ezres a duplájáért - tette hozzá.

A 2022-es kézilabda-Európa-bajnokságra tervezett multifunkciós csarnokról is kérdeztük Fürjes Balázst, mivel első közbeszerzési pályázaton meghökkentő árak érkeztek, 115 és 160 milliárd között, aztán a következőn az az ajánlattevő cégek (köztük Mészáros Lőrinc és Garancsi István érdekeltségei) levitték ezeket 78-81 milliárdra. Fürjes Balázs azt mondta, őket is megléptek az első számok, „mi is majdnem hanyatt estünk”, és úgy érezték, valahol határt kell szabni. Nem szólt oda senkinek a kormány, hanem nyilvános, mindenki által megismerhető határozatban azt a döntést hozták, hogy erre a beruházásra ennyi pénzt tudnak biztosítani, és ha a legalacsonyabb ajánlat ennél magasabb, akkor elutasítják. Közölte: előfordulhatott volna, hogy nem rendezi meg az ország az Eb-t az árak miatt.

„A közberuházásokon határt kell szabni az áremelkedésnek” - fogalmazott Fürjes Balázs. A magyar növekedésben az építőiparnak nagy a szerepe, és ez mindig áremelkedéssel jár, hiszen ha túlkereslet van, akkor aki értékesíti a portékáját, egyre drágábban teheti. Arra a kérdésre, hogy nem volt-e esetleg túlárazott a többi nagy projekt, vagy nem lehetett volna azoknál is faragni a költségeken egy ilyen limittel, az államtitkár azt mondta: az áremelkedés most ért el arra a szintre, amikor közbe kellett lépni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Megbeszéljük
2019.09.06., péntek 16:35
Műsorvezető: Bolgár György