„Klubrádió
Ötös

Orosvári Zsolt meglátta a sokmilliárdos Vidi-stadiont, és elborult az agya

28/08/2019 18:11

| Szerző: Klubrádió

Törülközőket terítettek le az anyukák a kórházban, hogy azokon feküdjenek beteg gyermekük mellett, aztán mikor hazafelé tartott, meglátta a szépen kivilágított, több mint tízmilliárdos Videoton-stadiont, és elborult az agya, innen indult az Ágyat az anyukáknak-kezdeményezés. Orosvári Zsolttal beszélgettünk az Ötösben.

2019. augusztus 28. Ötös / részlet - beszélgetés Orosvári Zsolttal (19.08.28.)
41:24
00:00
Orosvári Zsoltnak három és fél éves kislányával kellett kórházba mennie Székesfehérvárra, és ott látta, ahogy az anyukák törülközőket terítenek le, hogy azokon aludjanak a beteg gyermekük mellett. A kórházi dolgozók csak annyit tudtak neki mondani: sajnos ez van. Aztán hazafelé látta a szép, kivilágított Videoton-stadiont több mint tízmilliárdért, és elborult az agya. Felhívta egy fuvarozó meg egy építész ismerősét az ágyak miatt, feltette a Facebookra a kezdeményezést, és szinte azonnal több ezren ajánlották fel segítségüket.

Orosvári Zsolt elmondta: autoimmun betegséggel küzd és rokkantnyugdíjasként él 56 ezer forintból. Mivel korábban klímanagykereskedéssel foglalkozott, ezért nem volt bonyolult az ügy, egyszerű árubeszerzésről volt szó. A kórházzal előre megbeszélte, milyen típusú ágy kell. Úgy jellemezte magát, hogy ha valami megérinti, akkor olyan, mint a buldog, megy előre, nem engedi el. Már az is nagy meglepetés volt neki, hogy Sárbogárdon – nem gazdag emberek – összedobtak egy-két nap alatt egymillió forintot, aztán jöttek az önkéntesek, segítők.

Akiket most ellenzéki médiának neveznek, ők tudósítottak az ágyat az anyáknak akcióról tárgyszerűen, korrektül, kormánypárti részről csak akkor, amikor nyomást helyeztek rájuk - mondta Orosvári Zsolt. Ebben segítségére volt a Klubrádió egy volt munkatársa, Pikó András (aki megszüntette jogviszonyát a rádiónál és egy civil szervezet jelöltjeként indul a VIII. kerületi polgármester-választáson), és egy jelenlegi, Pálinkás János, amikor flashmobot szerveztek a Heim Pál gyermekkórház elé, és oda sikerült hívni mások az RTL Klubot, a hvg-t, és hasonló médiumokat. Ez egy szombat délelőtt volt, aztán délután az ÁEEK kiadott egy közleményt, hogy mégiscsak megvenné az ágyakat. Orosváriék nem álltak le, azóta is szállítják a kórházakba az ágyakat, tartalékolt belőlük és félretett pénzt is. Amikor megérkeznek az „állami ágyak”, akkor az adományként adott fekhelyek felszabadíthatók, és ha valaki, mondjuk egy idős ember rosszul lesz a sürgősségin, használhatják azokat, addig is könnyebb kivárni azokat az órákat, amíg sorra kerül. Az Anyák az anyákért alapítványt találta meg, mert nem akart foglalkozni a pénzzel.


A Heim Pál kórház előtti flashmobról a Klubrádió élőben közvetített

A Heim Pálban volt az, hogy a kinyitható szivacságyakért tudomása szerint 4500 forintot kértek egy éjszakára. Amiket ő adott, azoknál kikötötte, hogy csak díjmentesen használhatják. Azt kérte a kórházaktól, hogy a felszabaduló matracokat juttassák el például a hajléktalanokat segítő szervezetekhez.

Szerinte az egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzeket kettéosztották, és egy részük a magánegészségügybe megy. A kislányának az MR-vizsgálatát se tudták államiban elvégezni, magánklinikán kellett megoldaniuk.


Orosvári Zsoltot a TASZ Szabad-díjára is jelölték, a díjátadóról is élőben közvetített a Klubrádió a Facebook-oldalán

Klímákat is szereltek-szerelnek be kórházakba Orosvári Zsolt kezdeményezésére, először a Bethesda Gyermekkórház égési sebészeti osztályán. Most ott tartunk, hogy dicshimnuszt is zenghetne a volt kollégáiról. Az egyik nagyobb céggel kezdte a beszélgetést, amelynél az igazgató egy 900 ezer forint értékű, speciális gépet azonnal felajánlott, mivel az égési osztályról volt szó. Egy kivitelező cég képviselője pedig odament és döbbenten látta, hogy ahol a gyerekek tartósan bent vannak, ott sincs klíma, ezért újabb akciót kezdtek és vélhetően szeptember első két hetében klímát szerelnek még három helységbe.

Székesfehérváron hétfőn szerelték be a gépet, Szegeden 30-án egyeztetnek a kórház főigazgatójával az ismerősei. Megkért mindenkit, hogy szóljon, ha kell klíma, mert a kórházaktól nem kap információt. Lesz még pár klíma is, mert egy ismerős cégénél átnézik a raktárakat. Egy stadionhoz képest ez aprópénz, filléres költség. Ha lenne központi megrendelés, akkor a fogyasztói árak 60-70 százalékáért szerezhetné be az állam a berendezéseket.

Az ágyaknál visszakérte volna az áfát, hogy lehessen újabbakat venni, mivel ez többszörösen adóztatott jövedelem, de az 1,3 millió forintos összeget szavai szerint lenyelte az állam. Amikor adták az ágyakat, a kórházvezetők kiírták, hogy fotózni tilos. A NAIH-hoz fordult, ahol törvénytelennek minősítették az eljárást, mert ezek közintézmények, amelyek állapotáról jogunk van fényképet készíteni.

Orosvári Zsolt arról is beszélt, hogy szerinte azok az emberek, akik nem elvakultan, gyűlölködve élnek, előbb-utóbb megtalálják egymást és kiépítenek egy „párhuzamos társadalmat”, amely képes lesz kitermelni számon kérhető képviselőket és demokratikusan működni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg, vagy az alábbi videóban, amit a Klubrádió YouTube-csatornájára is feltöltöttünk. Iratkozzon fel a csatornára

FELIRATKOZOM:

Kép: Klubrádió

Ötös 
2019. augusztus 28., szerda 11:00
Műsorvezető: Falusi Mariann és Lang Györgyi