„Klubrádió
Reggeli gyors

Klímát a kórházaknak

6/08/2019 13:00

| Szerző: Klubrádió

Új ötlettel állt elő Orosvári Zsolt, aki a közelmúltban kempingágyakat szerzett több kórház gyermekosztályának. Most klímaberendezéseket szeretne felszereltetni. Az első lépések sikerrel kecsegtetnek.

2019. augusztus 06. Reggeli gyors - részlet 19.08.06. Orosvári Zsolt
07:51
00:00

Nem volt zökkenőmentes az a projekt, amikor kempingágyakat akartak adni a kórházak gyermekosztályainak, hogy az anyukáknak, apukáknak ne a földön kelljen aludniuk, mégis volt eredménye. Orosvári Zsolt, az „Ágyat az anyukáknak” ötletgazdája, most új akcióba kezd. Ezúttal klímaberendezésekre gyűjt. Látszólag ez -legalábbis műszaki szempontból- sokkal bonyolultabb vállalkozás, de nem neki. Ahogyan a Reggeli gyorsban elmondta, évekkel ezelőtt klíma nagykereskedő volt, ismeri a szakterületet, a piacot, széles ismeretségi köre van a szakmában.

Egy minta projektet szeretne megvalósítani, amely megmutatná, hogy miként lehet ezt csinálni, a többi természetesen az állam dolga lenne. A jelenlegi állapot szerint a Bethesda Gyermekkórházzal tudnának együttműködni, hogy az égési és sebészeti osztályokat lássák el korszerű berendezésekkel. Úgy tűnik, hogy van olyan kereskedő, amelyik a klímákat ingyen adná, a beszerelésük pár nap, esetleg néhány óra alatt is megoldható. Az igazi kereskedők számára nem szokatlan az ilyen pilot projekt, a piaci működés része.

Az egyszerűbb klímaberendezések beszerzése másütt is megoldható civil összefogással, esetleg alapítványi keretek között. A műtők esetében bonyolultabb a helyzet, az oda való berendezések jóban drágábbak, szigorúbb műszaki feltételeknek kell megfelelniük. Itt lenne szükség a központi beszerzésre, ami a piacon szintén bevett eljárás. Más kérdés, hogy ennek a beszerzésnek teljesen átláthatónak kellene lennie, mert a klímákat nagyon könnyű túlárazni, tekintélyes extra hasznot lehet a beszerzésekből húzni.

Orosvári Zsolt szerint az most másodlagos szempont, hogy kinek származhat ebből a klímatelepítésből gazdasági haszna. Az, hogy csökkenjenek a kórházi fertőzések, hogy a betegek kevesebbet szenvedjenek a hőségtől, és hamarabb gyógyuljanak, az minden ember felelőssége. Szükség lenne persze a betegek és hozzátartozók nyomására is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.06. 06:00
Műsorvezető: Dési János