„Klubrádió
Vény nélkül

Burokban élők segítik a betegeket, és viszont

3/04/2019 12:07

| Szerző: Klubrádió

Egyik legfőbb szerepét veszti el az a tanuló, aki súlyos betegsége miatt kiesik az iskolából. Bár természetesen így is alapvető joga, hogy tanuljon, a lehetőség nagyon sok gyerek esetében csak papíron létezik. Ezen próbál változtatni egy program, más, egészen más élethelyzetben lévő fiatalok segítségével.

2019. április 01. Vény nélkül (2019. április 1., hétfő 14:00)
21:43
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Betegség miatt közel másfél ezer gyerek kényszerült Magyarországon magántanulói státuszba, egy 2014-es adat szerint. Az ellátórendszer hiányosságai miatt azonban az az alapvető jog, hogy a gyógyulásuk alatt is megfelelő pedagógiai ellátásban részesüljenek, nagyon esetlegesen érvényesül.

Ennek a problémának megoldásán dolgoznak a KórházSuli Alapítvány szakemberei és önkéntesei, akik már öt éve segítik a hosszabb ideig otthon vagy a kórházban gyógyuló gyerekek tanulását és iskolai visszailleszkedését.

 
Laczkfi János saját meséjét olvassa a Bethesda Gyermekkórházban
Fotó: Pálinkás János
 

Legfőbb szerepüket kapják vissza

Tóthné Almássy Mónika, a KórházSuli alapítója tizenöt évig dolgozott gyermekonkológiai osztályon kórházpedagógusként, így saját munkája során látta, hogyan válnak kirekesztetté a beteg gyerekek, és vesztik el egyik legfőbb szerepüket, a diákét.

A program alapítója a Vény nélkülben elmondta, 2014-ben csupán négy gyerekkel indultak, ehhez képest tavaly százhúsz gyereknek segítetek, idén pedig már százharminc fölötti a létszám. A több mint kétszázötven önkéntessel dolgozó alapítvány húsz iskolában van jelen, és szorosan együttműködik az ELTE Tanárképző Központjával. Középiskolás önkénteseik egy online felületen személyre szabott tananyagot dolgoznak ki, amit ezután az egyetemisták lektorálnak, majd a beteg gyerekekkel együtt átveszik azt.

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója szerint azzal, hogy a betegek kortárskapcsolatokat alakíthatnak ki, visszakapják motivációjukat, és mivel a tananyag egyénre szabott, maximálisan alkalmazkodik a beteg állapotához, tudásszintjéhez, és kórházi kezeléséhez.


Ők meg a burokban élőknek segítenek

A KórházSuli program egyik célja, hogy közösséget építsenek, ami nem csak a betegeknek, de egészséges társaiknak is az előnyére válik. Az Eötvös József Gimnázium biológia-kémia szakos tanára és a program egyik alapítója, Berczelédi Réka kiemelte, hogy egy-egy online tananyag összeállításával a középiskolás diákok nem csak a betegeknek segítenek, de tanítva tanulva nekik is lehetőségük van arra, hogy az adott témakörben minél jobban elmélyedjenek, és szilárdabb tudásra tegyenek szert.

Hozzátette, mivel egy elit iskolában tanít, ahol a diákok többsége burokban él, fontosnak tartja, hogy a tanulók minél többet lássanak a világ problémáiból, és ezáltal érzékenyebb, tudatosabb felnőttekké váljanak. A tapasztalat pedig eddig a tanárnőt igazolta. Két Eötvös diákkal is beszéltünk, akik elmondták, meghatározó élmény számukra a program, mert segít az elfogadásban, segít a gátak leküzdésében, és segít, hogy a beteg gyerekekből ne csak a betegségüket lássák.

Vény nélkül
2019. április 01., hétfő 14.00
műsorvezető: Lay Viktória