„Klubrádió
Vény nélkül

Kettő helyett kell enned?

30/03/2019 07:06

| Szerző: Klubrádió

Igaz is, meg nem is, hogy a várandós nőknek jóval többet kell enniük, mint terhességük előtt. Az viszont biztos, hogy ha nem figyel oda a táplálkozására, attól nem csak elhízhat, de beteg is lehet, és nem csak ő, hanem születendő babája is. A gyermekorvosok egyesületének elnöke ismeretterjesztett a Klubrádióban.

2019. március 29. Vény nélkül (2019. március 29., péntek 14:00)
19:32
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, ami jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Tünetei általában nincsenek, de komoly veszélyt jelent a mama és a baba egészségére is. Az Első 1000 Nap program szakértői a terhességi cukorbetegség veszélyeire hívták fel a figyelmet a Klubrádióban.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, a terhességi cukorbetegség a valódi diabétesszel ellentétben átmeneti állapot – megfelelő diéta mellett. Ha a betegség karban van tartva, akkor sem a kismamának, sem a babának nem lesz a későbbi években problémája belőle. A gyermekorvos elmondása szerint, ellenkező esetben a magzati vércukorszint felborulásához, vagy akár vetéléshez is vezethet.

Terhességi cukorbetegség esetén szigorú otthoni vércukorszint-monitorozásra van szükség, amellett, hogy az étrendben is jelentős változtatások kellenek, minden esetben dietetikus bevonásával történik.

Az egészséges táplálkozásra, illetve ha kell, az étrend megváltoztatására, viszont nem csak a cukorbeteg kismamáknak kell gondolniuk, hanem mindenkinek. Ennek ellenére egy felmérés szerint a kismamák kevesebb mint fele változtat az étkezési szokásain.

A "kettő helyett evés" Póta György szerint igaz is, meg nem is, mert a kismamának ugyan többet kell ennie, mint korábban, de nem mindegy milyen tápanyagból visz be többet. A helytelen táplálkozásnak, annak, ha valaki csak általában figyel a mennyiségre, komoly következményei lesznek a baba és az anya egészségére nézve is.

A gyermekorvos felhívta a figyelmet, hogy tervezett várandósság előtt – ha nem vagyunk védettek – érdemes bárányhimlő- és influenza elleni védőoltást is beadatni. Az influenzára a várandós nők ugyanis nagyságrendekkel fogékonyabbak, a lefolyás pedig súlyosabb, ami a magzatban fejlődési zavarokat idézhet elő.

A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

Címlapi kép: Pexels.com

Vény nélkül
2019. március 29., péntek 14.00
műsorvezető: Lay Viktória