„Klubrádió
Reggeli gyors

Se orvos, se gyógyszertár

25/01/2019 12:06

| Szerző: Klubrádió

Ezerötszáz településen nincs gyógyszertár, és általában orvos sem. A megoldást egy átfogó vidékfejlesztési program keretében kellene keresni.

2019. január 25. Reggeli Gyors - részlet 19. 01. 25. Miért nincs vidéken gyógyszertár?
08:10
00:00

Aki kis faluban él, ne legyen beteg. Pillanatnyilag ezt lehet tanácsolni, mert az ezres lékelszám alatti településeken általában sem orvos, sem gyógyszertár nincs. A rendszerváltás óta ugyan valamit javult az általános helyzet, akkor ezernégyszáz patika volt az országban, most háromezer van, de ez a kistelepülések lakóit nem vigasztalja.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint egy komplex vidékfejlesztési program keretében lehetne megoldani a problémát. Az ugyanis nem segít, ha kitesznek egy gyógyszer-automatát, vagy hetente egyszer megjelenik pár órára a mozgó patika, mert az a közeli gyógyszertárból viszi el a forgalmat, rossz esetben az is bezárhat.

Hankó Zoltán szerint orvos is kellene, a gyógyszerészeknél pedig generációváltásra volna szükség, mert öregszik a szakma. Gyors megoldást jelenthet a falugondnoki szolgálat, vagy valamiféle házhoz szállítás megszervezése, de ez csak átmenetileg enyhít a gondon.

Az interjút a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. A riporter: Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András. FOTÓ: Pixabay.