„Klubrádió
Tűréshatár

Erotika, kényszermunka, gyógyír a szemre

22/02/2019 11:54

| Szerző: Klubrádió

Sokrétegű, valós és látszólagos végletekben bővelkedő életpályát mutatott be a Tűréshatár, amelynek Bitó László volt a vendége. Csillésként kezdte, forradalmárként folytatta, majd orvos és feltaláló lett, aki ma is rengeteg embert ment meg az operációtól – Bitó László volt a Tűréshatár vendége. A műsorban az eklektikus életpálya irodalmi sávjáról is szó esett, amelyet a bibliai motívumok használata mellett, szókimondás és érzékiség jellemez.

2019. február 18. Tűréshatár (2019. február 18., hétfő 19:00)
50:04
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs
Lágymányosi úri gyerekként kezdte a pályáját, majd őt is eltalálta az 50-es évek: Családját kitelepítették, vagyonukat elvették, őt pedig Komlóra vezényelték kényszermunkára, ahol a bányában csillésként kellett robotolnia.

 
Bitó László
 

1956-ban a komlói forradalmi mozgolódás egyik hangadója lett, a budapesti felkelőket támogató csoportot szervezett, és meg is indultak a főváros felé, de a szovjet csapatok letartóztatták őket. A Szibériába deportálás elől sikeresen megszökött, de mire megérkezett volna Budapestre, itt mindennek vége lett.

Mint annyian, ő is Nyugatra menekült, bár úgy kellett újrakezdenie életét, hogy se pénze, se nyelvtudása nem volt. Valahogy kivergődött Amerikába. Orvosi egyetemet végzett, szemészorvos lett, és feltalált egy olyan gyógyszert, amely rengeteg embert megmentett és megment ma is az operációtól. 

A rendszerváltás után hazatért. Kezdetben csak a magyar kultúra és a demokratikus szerveződések egyik bőkezű támogatójaként ismerték a nevét, rövidesen azonban saját irodalmi művekkel jelentkezett. Az írások sikert arattak, a közönség és a kritika is jól fogadta ezeket a műveket, amelyek nagy része valamilyen módon kapcsolódik a Bibliához, ugyanakkor szókimondó módon, számos részletben kifejezetten erotikus leírások segítségével újra is értelmezi, a felvilágosodott ember szemével újraolvassa a Szentírást.

Az irodalmár, kutatóorvos szenvedélyes résztvevője az eutanázia vitájának, amiről szintén írt könyvet Boldogabb élet – jó halál címmel.

A Bitó Lászlóval készített interjú hangfelvételét a poszt elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Tűréshatár
2019. február 18., hétfő 19.00h
szerkesztő-műsorvezető: Szunyogh Szabolcs