„Klubrádió
Dr. Bubnó Roll

Világszínvonalú, de nagyképű

17/02/2019 05:07

| Szerző: Klubrádió

Egy kiváló zongorista, de más területen kevésbé tehetséges személy említésével kezdődött Bubnó Márk riporter és a Sydney-ben élő Paul Desney magyar építész, irodalmár, képzőművész beszélgetése a zenéről. Aztán életre kelt tárgyak, éghetetlen fák és az aboriginalok is szóba kerültek.

 
Forrás: Flickr.com

Dr. Bubnó páciense a Sydney-ben élő magyar származású Paul Desney építész, költő, festő volt. Az adás főszereplője 1950-ben került Ausztráliábal, és a sydney-i magyarok egyik igen jellegzetes alakja, akinek személye több szempontból is érdekes. Amellett, hogy elképesztő kalandok részese volt a hetvenes-nyolcvanas években, azon építészek egyike, aki az ország őslakóinak tervezett házakat, figyelembe véve a kulturális igényeiket, így egyébként sokkal többet az aboriginalokról, mint a legtöbb ausztrál.

Paul Desney először arról beszélt, milyen konfliktusok, bizonytalanságok terhelték kezdetben kapcsolatát a zenével, és hogy szerinte miért kellene egy zenésznek nem csak játszania, hanem komponálnia is, valamint, hogy miért másodrendű a technikai tudás. Egy világszínvonalú, de nagyon nagyképű zongorista említésével kezdődött beszélgetése Bubnó Márk riporterrel.  Aztán életre kelt tárgyak, éghetetlen fák és az aboriginalok is szóba kerültek. Ravel-opera és ausztrál őslakók, Paul Desney világa kapcsolja össze a két alábbi videót.

Dr. Bubnó Roll
2019. február 15., péntek 15.00h
szerkesztő-műsorvezető: Bubnó Márk